Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-26 19:45:00

Összekapta magát Belgium a leminősítés hírére

Megállapodtak a belgiumi kormányalakításról tárgyaló pártok szombaton az ország jövő évi költségvetésének fő elemeiben.

A megállapodás a tárgyalásokról kiszivárgott részletek szerint lehetővé teszi, hogy az államháztartás hiányát a bruttó hazai össztermék 2,8 százaléka alá szorítsák. Idén a hiány 3,6 százalék körül várható. A jelentős csökkentés érdekében a tárgyalásokon több mint 11 milliárd eurónyi további megtakarításra kellett módot találni. A megegyezés azt követően vált különösen sürgőssé, hogy az egyik vezető hitelminősítő intézet pénteken egy pozícióval leértékelte a belga állami értékpapírok besorolását.

A megállapodással megnyílt az út az országot tavaly június óta sújtó politikai válság megoldása felé is. A flamand és vallon lakosság között megosztott Belgiumot várhatóan a francia nyelvű szocialista párt vezetője, Elio Di Rupo irányítja majd. A témáról később kiadott közlemény szerint a megállapodás nem csupán a jövő évi, hanem az azt követő két év költségvetésére is kiterjed, és magában foglalja a foglalkoztatást és nyugdíjrendszert érintő szerkezeti reformokat is. 2015-re várhatóan már egyensúlyban lesz a belga büdzsé.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor's az eddigi „AA plusz”-ról egy fokozattal, „AA”-ra rontotta a hosszú futamidejű belga szuverén adósbesorolást, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást érvényben hagyva az új osztályzaton is.
Bár az új adósbesorolás is mindössze két fokozatnyira van a lehetséges legjobb osztályzattól, a 2012-es költségvetés összeállítása hirtelen sürgős lett a belga politikai elitnek. A jelenlegi ügyvezető kormányfő, Yves Leterme szinte azonnal kijelentette, hogy még a hét végén el kellene jutni a megállapodásig.

Pedig a koalíciós tárgyalások nem sokkal korábban kátyúba kerültek, és Di Rupo már kormányalakítási megbízatását is vissza szándékozott adni II. Albert királynak.
Az uralkodó szombaton üdvözölte a megszületett megállapodást. Sürgette egyúttal Di Rupót, hogy mielőbb lépjen tovább a kormány megalakításával.

Üdvözölte a hírt az Európai Szocialisták Pártja is, amely szombaton Brüsszelben tartotta nagyszabású irányadó konferenciáját. A koalícióról hat párt (flamand és vallon szocialisták, kereszténydemokraták, liberálisok) folytatnak tárgyalásokat. Ha nem sikerülnie kormányt alakítani, aligha maradna más megoldás, mint az előre hozott választások.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.