Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-26 13:45:00

Holokauszttagadással vádolnak egy jobbikos képviselőt

Nyílt holokauszttagadásként értékeli Steiner Pál (MSZP) a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás múlt csütörtöki parlamenti felszólalását, és azt sürgeti, hogy a legfőbb ügyész indítson büntetőeljárást miatta.

Az MSZP-s képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján idézte az ülés jegyzőkönyvét, amely szerint a jobbikos politikus a költségvetés részletes vitájában azt kifogásolta, hogy a kiadási tételek között szerepel a párizsi békeszerződésből fakadó 1,7 milliárd forintos fizetési kötelezettség, amely szavai szerint „zsidó honfitársaink részére kerül kifizetésre”. Gaudi-Nagy Tamás a felszólalását így folytatta: „Én nem tudok arról, hogy zsidó honfitársainkkal háborúban álltunk volna a második világháborúban, arról sem tudok, hogy Izraellel háborúban álltunk volna, hiszen Izrael akkor nem is létezett.”

Steiner Pál szerint a jobbikos képviselő azzal, hogy a holokauszttúlélőknek nemzetközi szerződés alapján járó összeggel kapcsolatban így nyilatkozott, holokauszttagadást, azaz bűncselekményt követett el. Kifogásolta továbbá, hogy az ülést vezető elnök – a jegyzőkönyv szerint az ugyancsak jobbikos Balczó Zoltán - nem utasította rendre Gaudi-Nagy Tamást.

A szocialista politikus arra szólította fel Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy – mivel a kijelentés nagy nyilvánosság előtt hangzott el - hivatalból indítson büntetőeljárást az általa egyébként meg nem nevezett jobbikos képviselő ellen. Hozzátette azonban: biztos benne, hogy „ez a nagyszájú hőzöngő a mentelmi joga mögé fog bújni”. Kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy ha szükséges, beadvánnyal fordul Polt Péterhez az ügyben, de az eljárás megindítására enélkül is lehetősége van a legfőbb ügyésznek.

Steiner Pál bírálta a kormánypártokat, amiért szerinte hallgatólagosan tudomásul veszik a hasonló megnyilatkozásokat. Kövér László házelnököt arra szólította fel, hogy „kioktató eljárásait terjessze ki a szóban forgó újnáci képviselőre, és teremtse meg a felelősségre vonás feltételeit”, a kormányt pedig arra, hogy határolódjon el a jobbikos képviselő szavaitól, és tegyen meg mindent azért, hogy „Magyarország újra civilizált közélettel rendelkezzen”. Steiner Pál ezzel kapcsolatban emlékeztetett: az MSZP korábban már javasolta, hogy a Ház szankcionálja a rasszista, idegengyűlölő vagy antiszemita kijelentéseket hangoztató képviselőket.

A Jobbik szerint viszont Steiner Pál ismét bebizonyította, hogy a magyarság helyett csak a zsidók érdekképviseletét tekinti feladatának. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője Steiner Pál MSZP-s képviselő szombati sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-vel azt közölte: „míg a nemzetközi együttműködés kormánya az 1947-es párizsi diktátumból fakadó jóvátétel-fizetésre 1,7 milliárd forintot fizettet az adófizetőkkel (...), addig a Jobbik a magyarság legnagyobb tragédiájának nem az úgynevezett holokausztot, hanem a trianoni békediktátumot tartja.”

Steiner Pál nyílt holokauszttagadásként értékelte a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás múlt csütörtöki parlamenti felszólalását, és azt sürgeti, hogy a legfőbb ügyész indítson büntetőeljárást miatta. Az MSZP-s képviselő idézte az ülés jegyzőkönyvét, amely szerint az általa néven nem nevezett jobbikos politikus a költségvetés részletes vitájában azt kifogásolta, hogy a kiadási tételek között szerepel a párizsi békeszerződésből fakadó 1,7 milliárd forintos fizetési kötelezettség, amely szavai szerint „zsidó honfitársaink részére kerül kifizetésre”.

Dúró Dóra közleményében kifogásolta, hogy „hazánk egyetlen Trianon-múzeumának ötvenmilliós állami támogatását a jövő évre megvonná a kormány, míg a Holocaust Dokumentációs Központra 170 milliót nem sajnál, és számtalan hasonló jogcímen kapnak még támogatást zsidó szervezetek”. Hozzátette, hogy ha mindezek kritikája miatt Gaudi-Nagy Tamásnak vagy a Jobbik bármely képviselőjének büntetésre kell számítania, akkor azt vállalják. A Jobbik szóvivője a közleményben „hazaárulónak” nevezte az MSZP-s képviselőt, akinek szerinte inkább Izrael parlamentjében, a Knesszetben volna a helye.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Zsidóság
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Javítják a cikket: Orbán nem zsidó
  • Új holokauszttól fél a budapesti főrabbi
  • Honnan származnak a zsidók?
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Divat a jiddis
  • Holokauszt-túlélők tiltakoznak ultraortodox zsidók ellen
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.