Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-10 18:02:00

Etikátlan a Magyar Orvosi Kamara?

Az egészségügyi államtitkárság szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) eljárásaival kapcsolatban jogszerűségi és etikai problémák merülnek fel, és magyarázatot várnak a kamarától a MOK alapszabályáról.

Ezért a szombaton tartott országos tisztújító küldöttgyűléssel összefüggésben magyarázatot várnak a kamarától – reagált az államtitkárság az MTI megkeresésére. Éger István sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a MOK szombati országos tisztújító küldöttgyűlésén 70 százalékos támogatottsággal a következő négy évre ismét őt választották a köztestület elnökévé. Éger István a sajtótájékoztatón is – mint korábban – hangsúlyozta, hogy a törvény egyértelműen fogalmaz: a küldöttgyűlést és a tisztújítást meg kellett tartani. Hozzátette: a felügyeletet ellátó tárca semmiféle segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy ha van tisztázandó ügy, azt idejében lezárják.

Az államtitkárság MTI-nek küldött válaszában emlékeztetett: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a kamara egyik budapesti területi szervénél felmerült ügy kivizsgálása kapcsán törvényességi felügyeleti jogkörében kötelezte arra a MOK-ot, hogy az országos jelöltlistát az említett választási folyamat jogerős befejezéséig ne zárja le. „A minisztérium az országos küldöttközgyűlés december 10-i ülésével összefüggésben – tekintettel arra, hogy az folyamatban lévő eljárást is érint – a felügyeleti eljárás lezárásáig nem nyilatkozik” – tették hozzá.

Az államtitkárság kiemelte: az országos küldöttközgyűlés a kamara legfőbb képviseleti szerve, a szavazások rendjét pedig az alapszabályban egyértelműen kell rögzíteni. Ezt viszont a kamara legutóbb elfogadott alapszabálya nem teszi meg, ezért "az súlyosan hiányosnak tekinthető" - hangsúlyozták. Mint írták, a minisztériumban a legutóbb elfogadott etikai kódex és az alapszabály törvényességi ellenőrzése még nem zárult le. A tárca az átdolgozási javaslatait az azok átvezetéséhez szükséges méltányos határidő kitűzésével meg fogja küldeni a kamarának.

Az államtitkárság kiemelte: „a kamarai eljárások során a formai és tartalmi szabályok betartásának, a dokumentációs kötelezettségek teljesítésének kiemelkedő jelentősége van”. Mint írták, „az egészségügyért felelős államtitkárság sajnálja, hogy az orvosok felett etikai kontrollt érvényesítő köztestület eljárásaival kapcsolatban egyáltalán felmerülhetnek jogszerűségi, etikai problémák".

Az MTI az ülésen részt vevőktől úgy értesült, a MOK szombati gyűlésén végig feszült volt a hangulat, sokáig kérdéses volt, hogy lesz-e egyáltalán elnökválasztás. A héten nyilvánosságra került, a MOK újjászerveződésének és tisztújításának szabályosságát vitató hírek, valamint a minisztérium álláspontja miatt többen a szavazás elhalasztását is kérték. Ezt a többség végül elutasította.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.