Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-24 14:12:00

Deviza-tartozás: kilakoltatják-e a 90 éves nénit?

Bírósági végzés alapján, a jogerős döntés meghozataláig felfüggesztették egy 90 éves asszony és két fia szerdai kilakoltatását Székesfehérváron; a végzés ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni.

A kilakoltatást korábban azért rendelték el, mert a nő és egyik, a családot eltartó fia nem tudta törleszteni devizahitelét. A másik fia 100 százalékos rokkant. Az idős asszony és egyik fia a bírósághoz benyújtott keresetben kérte a végrehajtás megszüntetését, mert álláspontjuk szerint a záradékolt kölcsönszerződés, a megkötésekor hatályos jogszabályok szerint, érvénytelen, ezért a feleknek el kell számolniuk egymással. Mivel az elszámolás nem történt meg, a szerződés nem is lett volna felmondható.

A bírósági határozat szerint, amelyet a jogsegélyszolgálat képviselője olvasott fel az érintettek háza előtt, a per érdemi elbírálásához várhatóan hosszabb bizonyítási eljárásra lesz szükség, el kell végezni a záradékolt kölcsönszerződés, illetve az arra alapított kötelezettségvállaló nyilatkozat vizsgálatát. A szerda reggelre elrendelt kilakoltatás elmaradt, a végrehajtást végzők visszahordták a család már teherautóra pakolt holmiját. Az idős asszony és fia nem kívánt nyilatkozni az újságíróknak.

A kilakoltatás idejére a rendőrség lezárta az érintett utcát, mivel olyan kijelentés jutott a tudomására, hogy a család házának felrobbantásával fenyegetődzött. Az érintettek tagadták, hogy ilyen kijelentést tettek volna. A rendőrség közveszéllyel fenyegetés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást. A család otthonát átvizsgálták a bombakeresők is, az gázszolgáltatást biztosító E.ON pedig biztonsági okokból kikapcsolta a gázt - mondta el Németh-Kész Mónika rendőr százados, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A kilakoltatást július 5-én már elhalasztották, akkor egy hónap haladékot kapott az idős asszony és családja a kiköltözésre. Az önkormányzat pedig - bár nem érintett az ügyben és a család nem is fordult hozzá segítségért - egy 39 négyzetméteres átmeneti otthont ajánlott fel nekik.

A család otthonát 2009 -ben árvereztette el a bank megbízásából egy cég, miután az asszony egyik fia nem tudta törleszteni a 2007-ben devizában felvett szabad felhasználású hitelt, mert elvesztette a munkáját, a törlesztőrészlet pedig csaknem duplájára nőtt. A férfi szerint a bank valós értékének egyharmadáért árvereztette el a házat, így nem maradt pénzük új otthon vételére.
A Magyar Szociális Fórum jelen levő képviselője elmondta: a hasonló helyzetbe kerülők a hitelkarosultak.hu weboldalon tájékozódhatnak azokról a jogi lehetőségekről, amelyekkel élhetnek.

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.