Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-12 11:20:00

Alkotmányt sértett az esztergomi képviselő-testület

Az esztergomi képviselő-testület megsértette az alkotmányt és az önkormányzati törvényt, amikor április 12-én a korelnök vezetésével tanácskozott és határozatokat hozott.

 Az április 12-i ülés testületi ülésként való megtartása törvénysértő. (...) Ugyancsak törvénysértő működést jelent, hogy a szabálytalan testületi ülés levezetésére a jelenlévő képviselők a korelnököt jelölték ki" - írta az önkormányzat által közzétett törvényességi felhívásában Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott, és május 20-ig adott határidőt a testületnek a törvényes állapotok helyreállítására.

Az említett ülésen csak a Fidesz-frakció képviselői vettek részt, sem Tétényi Éva független polgármestert, sem az ellenzék képviselőit nem értesítették. Az összejövetelen elfogadták a mintegy 25 milliárd forintos hitelezői igényeket 100 százalékban kielégítő és a várost 34 évre eladósító reorganizációs tervet.

A szervezeti és működési szabályzat módosításával határoztak arról, hogy a jövőben a testület üléseit Steindl Balázs fideszes frakcióvezető is levezetheti. A történtek miatt a Jobbik Magyarországért Mozgalom esztergomi szervezete fordult a kormányhivatalhoz.
A hivatal megállapította, hogy a képviselő-testületi ülést kizárólag a polgármester hívhatta volna össze, másnak erre jogszerűen nincs lehetősége. A törvényességi felhívás szerint "a képviselők egy része eleve nem is jelent meg az ülésen, így a jogszabálysértő módon megtartott testületi ülés sérti az önkormányzáshoz való alkotmányos jogot", ezért a meghozott döntések közjogi érvényességének feltételei nem állnak fenn.

Steindl Balázs, az esztergomi Fidesz-frakció vezetője az MTI-nek elmondta, kétszer hiába kérték rendkívüli ülés összehívását a polgármestertől, ezért a kormányhivatalhoz fordultak. A hivatal felkérte Tétényi Évát, hogy jelöljön ki egy napot május 20-ig, amikor az ülést összehívja.
Steindl Balázs rámutatott, hogy a vitatott ülésen hozott határozataikat a jegyző aláírta, ezért mindaddig hatályban vannak, míg rendelkezéseiket az Alkotmánybíróság hatályon kívül nem helyezi.

Tétényi Éva független polgármester az MTI-nek korábban elmondta, csak a testület minden tagjának lemondása és az új választások kiírása jelenthet megoldást a helyzetre. Rámutatott, hogy a bizonyíthatóan alkotmányellenes működés és az, hogy több mint 7500 aláírást tartalmazó petícióban kérték a testület feloszlatását, elegendő indokot szolgáltathat az új választásokhoz Esztergomban. Tétényi Éva a fideszes Meggyes Tamást váltotta a város élén. Tavaly novemberben jelentette be, hogy a korábbi vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt, továbbá csaknem 20 milliárdos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér, és a lejárt hiteleket nem hajlandó újabb kölcsönökből fedezni. A Fidesz-frakció szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezést, ezért nem működnek együtt vele.

Tétényi Éva és kétszáz kísérője április 9-én gyalog vitt Budapestre egy nyílt levelet, amelyben a város képviselő-testületének feloszlatását kérték Orbán Viktor miniszterelnöktől, Esztergom díszpolgárától.

MTI

 

kapcsolódó cikkeink:

Önkormányzati botrány Esztergomban: a nyomozás furcsa vége
Esztergom: közpénzből perlik az újságírókat
 

 


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.