Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-24 19:30:00

Egyre többen keresik a helyi alapanyagokat

Szokatlan gasztronómiai kaland a Margitszigeten

Közös piknikre várja a helyi alapanyagok, ételek kedvelőit, az étkezést a kultúra részének tekintőket a nemzetközi Slow Food mozgalom budapesti csoportja a Margit-szigeti nagyréten vasárnap 11 és 17 óra között.

A Slow Food mozgalom hivatalosan húsz éve indult a piemonti Brában, de az előzmények korábbra vezetnek vissza: a legendák szerint a kiváltó ok az volt, hogy Rómában, a Spanyol lépcső mellett egy nagy gyorsétterem-lánc éttermet akart nyitni - idézte fel a kezdeteket Tóth Adrienn, a Slow Food Central Budapest csoport elnökségi tagja.

Elmondása szerint a gyorséttermek és félkész ételek terjedése miatt az olaszok félteni kezdték saját tradicionális fogásaikat, alapanyagaikat, egyáltalán a közös étkezést, az otthon főzést. Kezdetben a Slow Food mozgalom célja az volt, hogy az étkezést mint örömforrást hozza vissza az emberek életébe, majd egy évtized múltán erre ráépült egy ökogasztronómiai vonal: nagyon komoly figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, hiszen hiába főzünk együtt, ha ehhez nincsenek meg a jó alapanyagok - hangsúlyozta a fiatal újságíró.

Tóth Adrienn emlékeztetett arra: nemzetközi viszonylatban általános, hogy a hivatalosan nem listázott fajták termését nem lehet értékesíteni, pedig a hagyományos fajták nagy része nem szerepel a nyilvántartásokban, ezért azokat senkinek nem éri meg termeszteni. Így lassan minimalizálódik a rendelkezésünkre álló növény- és állatfajták száma, a Slow Food ezért a biodiverzitás fenntartásáért is küzd - tette hozzá.

A már a világ több mint száz országában tagszervezetekkel rendelkező mozgalom számos egyéb ügyben is hallatja a hangját: felszólal például az úgynevezett land grabbing jelensége ellen, melynek során gazdag ázsiai és európai államok szegény - elsősorban afrikai - országok kormányaitól nagy területeken felvásárolják a termőföldet, és monokultúrás gazdálkodást folytatva tönkreteszik azt, egyben földönfutóvá téve a helyi lakosságot.

De a Slow Foodnak van olyan kezdeményezése is, amelynek keretében a tagok nagyszüleiktől gyűjtenek recepteket, míg az íznevelés-program során a gyerekeknek tanítják meg értékelni a természetes ízeket - említett további példákat. Tóth Adrienn beszámolója szerint a Slow Food Central Budapest 2010 áprilisában alakult meg. Ehhez közvetlenül Olaszországgal vettük fel a kapcsolatot, Wille-Baumkauf Márta borász, a tokaji csoport vezetője segítségével. Mára négy csoport működik az országban: a kiskunhalasi, a pécsi, a tokaji és a budapesti - árulta el.

A vasárnapi piknikről szólva a budapesti csoport elnökségi tagja elmondta: a fővárosban is egyre több ember számára fontos, hogy megkeressék a jó minőségű helyi alapanyagokat, a Budapest közelében élő kézműves termelőket; a fővárosi Slow Food csoport nekik kíván segítséget nyújtani.
Úgy gondoltuk, érdemes nyitnunk, hogy akit érdekelnek a hasonló dolgok, az tájékozódhasson. Erre remek alkalom egy piknik, ahová mindenki visz valamit, amit ő főzött vagy vásárolt, és megkóstolja a többiek által elhozott élelmiszereket - ismertette a vasárnapi közösségi esemény koncepcióját Tóth Adrienn.
 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.