Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-03 13:21:00

A rajongók teszik tönkre a zeneipart?

Nem bűn az illegális letöltés a magyarok szerint

A 18-64 évesek több mint 90 százaléka nem ítéli el az illegális zeneletöltést, mert a legális zenéket túl drágának találja – derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből.

 Az illegális tartalmak terjedése nehéz helyzetbe hozta a zeneipart a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) adatai szerint, ugyanis az online zeneletöltések mintegy 95 százaléka ilyen forrásokból származik. A jelenség hazánkban is virágzik: egy független tanácsadó (Tera) felmérése szerint a szellemi termékekkel foglalkozó iparágak 2015-ig akár 1300 milliárd forint mínuszra is számíthatnak az illegális letöltések miatt.

A KutatóCentrum és a Marketing&Media friss kutatása az illegális zeneletöltéssel kapcsolatos attitűdöket vizsgálta hazánkban, és rámutatott, hogy az internetezők több mint 90 százaléka nem ítéli azt el. „Leginkább a fiatalok körében elfogadott ez a tevékenység: míg a 18-24 éveseknek mindössze 2 százaléka helyteleníti, addig az 55-64 éveseknek már 18 százaléka – emelte ki Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere. – Bár valóban magas az illegális zeneletöltés elfogadottsága, a válaszadók közel 20 százaléka szerint legalább a kedvenc előadóinkat támogatni kell azzal, hogy fizetünk a zenéjükért.”


Túl drága megvenni

Sokan az árakat okolják az illegális letöltés terjedéséért: a válaszadók 49 százaléka szerint, amíg ilyen drága legálisan beszerezni a zenéket, addig érthető, hogy a felhasználók illegális forrásokat keresnek fel. Leginkább a férfiak és a fiatalabb korosztály gondolja így. A nagy zenei kiadók is felismerték ezt a tendenciát, ezért egyre több olyan szolgáltatás jelenik meg, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók olcsón, de legálisan juthassanak hozzá kedvenc zenéikhez. Hazánkban például áprilisban indult el a Superbox.hu, a Universal Music kiadó kínálatával, amelyen a felhasználók néhány száz forintos havi előfizetésért korlátlanul hallgathatnak zenét.

A megkérdezettek több mint egyharmada ennek ellenére úgy látja, hogy ma már annyian töltenek le illegálisan zenét, hogy ez már visszafordíthatatlan folyamat. További egyharmad pedig úgy vélekedik, hogy a kiadóknak más bevételi források után kellene nézniük, hiszen az illegális letöltés jelenti a jövőt. Leginkább a férfiak (45%) és a 18-24 évesek (48%) gondolják így.

 

A felmérésről: Az 1457 fő online megkérdezésével zajló villámkutatás április 7. és 15. között zajlott. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a 18-64 éves magyar lakosságot.

 

www.kutatocentrum.hu

www.mmonline.hu

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.