Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-26 14:42:00

Goodall-lázban ég Amerika

Jobban hasonlítunk a csimpánzra, mint gondolnánk?

Jane Goodallt, a világhírű főemlőskutatót ünneplik csütörtökön az Egyesült Államok ötszáz filmszínházában.

Goodall több mint ötven éve fogott bele Tanzániában az úttörő jelentőségű csimpánzkutatásba, amely hozzájárult ahhoz, hogy az emberek állatokról alkotott képe gyökeresen átalakuljon.
A ma már 77 esztendős brit kutató, az ENSZ békehírnöke tiszteletére csütörtökön szervezik meg egyetlen estére a Jane Goodall Live! programot, amelynek keretében levetítik a Jane's Journey című életrajzi dokumentumfilmet. A tavaly forgalomba került filmben Angelina Jolie, Pierce Brosnan és Charlize Theron is megszólal. Goodall részt vesz egy élőben közvetített beszélgetésen, amelyen zenész barátja, Dave Matthews is jelen lesz.


Mint az etológus a Reuters hírügynökségnek elmondta,

a filmet hónapokon át vetítették Európában és a közönség ugyanúgy reagált rá, mint előadásainak hallgatósága. Mindenkiben felébredt a vágy, hogy többet tegyen a bolygó védelméért.
Goodall elmesélte, hogy egészen apró kora óta vonzotta az állatvilág, megfigyelte az állatokat, hosszú sétákat tett a természetben, csüggött Dr. Doolittle-ön és Tarzan volt a szerelme. Tizenegy éves volt, amikor elhatározta, hogy egyszer elmegy Afrikába, az állatok között fog élni és könyveket ír majd róluk. Jolie, Theron, Matthews és számos további sztár vállalta, segít neki, hogy üzenete minél több emberhez eljusson. "A legfontosabb, hogy megértsék, mindenki számít és tehet érte, hogy tisztább ökológiai lábnyomot hagyjunk" - fogalmazott a tudós.

Goodall szerint az ember többek között alázatot tanulhat az állatoktól: "persze, különbözünk, de nem annyira, amennyire gondolnánk" - hangsúlyozta. A csimpánzok megfigyelése igazolta, hogy mekkora jelentősége van az élet első néhány évének, annak, amit gyermekként tapasztalunk. "A gyerekpszichológusok hosszú ideje beszélnek erről. A csimpánzoknál például nagyon könnyű a traumák hatásának nyomon követése, hiszen velünk ellentétben azok nem rejtik el érzéseiket" - emlékeztetett.

"Ha a csimpánzok beszélni tudnának, valószínűleg azt kérnék, hagyjuk őket békén és védjük meg az erdőket" - válaszolta egy kérdésre. Mindenki rászánhat egy kis időt a napjából, hogy elgondolkodjon arról: milyen következményekkel jár, ha valamit vásárol, illetve mit eszik, mit visel és hogyan kommunikál az embertársaival. Ha ezt emberek milliói megteszik - foglalta össze eszméjét Goodall -, elkezdődik a változás, ami olyan fontos lenne a bolygó szempontjából.

 

MTI


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Isten állatkertje
  • Az MSZP teljesen megőrült
  • Gyászolnak-e az állatok? A teológus válaszol
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • A tigris szereti a lovat
  • Sólyom rózsaszínre festve
  • Lilát borjadzott egy szerb tehén
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nagy az Isten állatkertje
  • Kóbor kutyák lephetik el Budapestet?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.