Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-01 14:00:00

Az üzleti életben az élelmiszer spekuláció tárgya lett

Világszerte sérül a táplálékhoz való alapvető emberi jog

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) római konferenciáján részt vevő delegációkat fogadta XVI. Benedek pápa pénteken a Vatikánban.

A nemzetközi szervezet 191 tagállamának képviselői között Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is jelen volt, a FAO állandó magyar képviseletét vezető Hamar Balázs mezőgazdasági attaséval együtt. 


Megmentő családi gazdaságok

XVI. Benedek beszédében a katolikus egyház elkötelezettségét hangsúlyozta a szegénység és az éhezés elleni küzdelemben. A pápa megköszönve a FAO eddig végzett munkáját kifejezte reményét, hogy a szervezet a jövőben konkrét megoldást tud nyújtani az éhezőknek és alultápláltaknak, mindenekelőtt a globális éhezés felszámolásával.

A pápa úgy fogalmazott, hogy nem kizárólag a termelésben bekövetkezett változás, a megnövekedett kereslet és az ingatag élelmiszerárak felelősek az éhezésért. XVI. Benedek szerint a társadalom, a gazdaság és a piacok egoizmusa vezet a táplálkozáshoz való alapvető emberi jog megtagadásához. „Az élelem spekuláció tárgya lett” az erkölcsiekben szegény, csak a profitot szem előtt tartó világban – jelentette ki a pápa, aki az éhezéstől való megszabadulás fő eszközeként a családi agrárgazdaságok talpra állítását jelölte meg.

„Gyakran megfeledkezünk arról, hogy az emberek alapvető joga, hogy ne éhezzenek. Az egyre kevesebb tartalékkal szemben egyre nagyobb felelősséget követel meg az éhezés elleni küzdelem: mindenkinek oda kell figyelni az élelmiszerforrásokkal való takarékosságra” – nyilatkozta a pápai audiencia után Fazekas Sándor. A magyar vidékfejlesztési miniszter beszámolt a FAO távozó és újonnan megválasztott főigazgatójával tartott találkozójáról is. A mandátumát az év végéig betöltő Jacques Diouf külön köszönetet mondott Magyarországnak a költségvetési ügyekben végzett munkájáért.

A FAO június 26-án megválasztott új főigazgatója, a brazil José Graziano Da Silva elismerően szólt Magyarországnak a fejlődő államokat segítő agrárösztöndíj programjáról, valamint a Budapesten működő FAO Szolgáltatási Központ munkájáról. Fazekas Sándor az MTI-nek bejelentette, hogy Da Silva október elején Magyarországra látogat. „A magyar európai uniós elnökség mezőgazdasági és vidékfejlesztési munkájának lezárása nem lehetett méltóbb annál, hogy a FAO delegációival együtt a Vatikánban a pápa fogadott bennünket” – mondta Fazekas Sándor.
 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.