Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-02-07 07:30:00

A hívőkkel szórakoznak

Vallási „Disneylandek”

Amikor a hitbuzgalom profitba fullad, akkor az apologetikában valamivel járatlanabbak is azt érezhetik, hogy Jézus Krisztus jó eséllyel másképp hirdette az Isten országának eljövetelét...

Megnyugodhat az, akinek eddig netán fájóan hiányzott egy európai keresztény szórakoztató park. A hírek szerint Mallorcán felépülő létesítmény beleillik az efféle, főleg az amerikai kontinensen népszerű intézmények sorába.
Minek fáradjon egészen Izraelig a spórolós zarándok, amikor ugyanazt az élményt megkaphatja már a napfényes Mallorcán is? Ráadásul, kevésbé kell terroristáktól tartania, nem kell sötétbőrű bazárosokkal megküzdenie a Via Dolorosán, mi több, a judaizmus vagy a jelenlévő ortodox egyházak esetleges teológiai elhajlásaitól mentes, garantáltan evangelikál tartalmú és környezetű parkban szívhatja a Szent Föld levegőjét.
Legalábbis ezt ígérik az intézmény ötletgazdái. A brit Guardianben megszellőztetett tervek alapján a befektetőknek nem tűnt fel, hogy Izrael jóval közelebb van Európához, mint például az Egyesült Államokhoz, és az öreg kontinensen egymást érik az ilyen-olyan zarándokhelyek Lourdes-tól kezdve, Rómán át egészen Konstantinápolyig. Tervüktől egyelőre eltántoríthatatlanok.


Az argentin modell

A hét hektáron felépíteni tervezett észak-mallorcai szórakoztató komplexumban az érdeklődők rendszeresen bekukucskálhatnak az utolsó vacsorára, mi több, „élő”, megrendezett feltámadásokkal is erősíthetik a hitüket. A példa minden bizonnyal a Buenos Aires-i Tierra Santa (Szentföld) park, amelynek tulajdonosai a hírek szerint érdekeltek a mallorcai beruházásban is. Az argentin intézményben gipsz tevék, szamarak és bárányok mellett gipsz pálmafákra erősített hangszórókból Händel Messiásának a dallamai szólnak, miközben óránként felkel halottaiból a 18 méteres Megváltó. A dél-amerikai modell közel 40 bibliai eseményt idéz fel, nem hiányzik a repertoárból a teremtés, de Krisztus megszületésének története sem, a park utcáit pedig állítólag korhű ruhákat viselő centuriók és hastáncosok róják naphosszat.

Gyakori eset, hogy „a világ legnagyobb jászol”-díszletei közé csak azután lehet belépni, hogy a bejáratot elálló római katonai adóvevőn megkapja erre az engedélyt. Egy látogató elmondása szerint a szentélyben várakozó tömegnek egy másik római katona azt mondta, technikai problémák miatt további öt percet kell még várakozni Jézus megszületésére. A parkban egyébként helyet kapott II. János Pál pápa és Teréz anya szobra is, mi több, a vallási párbeszéd jegyében egy zsinagóga és egy mecset is várja az érdeklődőket, hogy azok így teljesebb képet kaphassanak az ábrahámi vallásokról.


Musical a Templomban

A „vallási Disneylandet” annak idején 2000-ben, Maria Antonia Ferro testnevelő tanár ötletéből és 7 millió dollárból valósították meg, ám nem sokáig maradt páratlan. Egy évvel később a floridai Orlandóban megnyílt a The Holy Land Experience (A Szentföld megtapasztalása), amely nagy betűkkel hirdeti honlapján: „Nézz bele Annak szemébe, aki megváltoztatta a történelem menetét!”

A 15 millió dollárból felhúzott park (amely a világ legnagyobb Jeruzsálem-makettjével is büszkélkedik) alaposan megváltoztatta Marvin Rosenthal, a zsidóból kereszténnyé lett baptista lelkész életét is, mivel a tiszteletes néhány év alatt sok millió dolláros veszteséget halmozott fel, így 2007-ben kénytelen volt eladni vállalkozását a Trinity Broadcasting Network keresztény tévécsatornának. A floridai szentföldön a kumráni tekercseket rejtő barlangokat is felépítették, a jeruzsálemi Templom hatemeletes másában pedig musicalekkel és egyéb játékokkal szórakoztatják a nagyérdeműt. Akinek még ez is kevés lenne, együtt fogyaszthatja el Jézussal és 12 tanítványával az utolsó vacsorát.




Valóságos konjunktúráját éljük a bibliainak mondott szórakoztatóparkoknak. 2007-ben az ohiói Cincinnati mellett, Petersburgben nyílt meg az óriási robotdinókat is felvonultató kreacionista vidámpark, a The Creation Museum (A Teremtés Múzeuma). Csak az Egyesült Államokban és Kanadában tucatnyi efféle intézmény található, de már Európában is nyílt néhány kisebb ilyen múzeum. A teremtésmúzeumok filogenezise azonban a 27 millió dollárból megvalósított ohiói parkkal ért el a csúcsra, itt óriásdinók népesítik be az Édenkertet, ahol Ádám és Éva békésen pásztorolja őket. A nyitás óta már több mint egymillió ember zarándokolt el ide.


Harmadik típusú Bárkatalálkozások

A sornak azonban egyhamar nem lesz vége. Alig egyórányi autóútra onnan, Kentuckyban, Ark Encounter (Bárka Találkozás) néven épül az új szórakoztató park. Állítólag már idén elkészül a névadó mű, az amish munkások által megalkotott óriásbárka. A 150 millió dolláros költségvetésből megvalósuló központ minden eddiginél nagyszerűbb és látványosabb lesz – mondják az ötletgazda vállalkozók. Lesz benne Bábel torony, hipermodern háromdimenziós mozi, és a technika által megvalósított tízméteres vízfal, hogy Mózes vörös-tengeri kalandja méltóképpen legyen élvezhető.

Persze, nem mindegyik nagyszabású terv valósul meg. Néhány éve az angliai Lancashire-ben terveztek hasonló parkot felépíteni, ám azóta mit sem hallani a tervről. 2006-ban 144 millió angol fontot kívánt egy Yorkshire-i keresztény szórakoztató központra összekalapozni Andrea Webster, egy mélyen hívő, 40 éves Leeds-i hölgy. Ebben szintén helyet kapott volna Noé bárkája, de a látogatók megtapasztalhatták volna az Édenkertet, és kipróbálhatták volna Jónás cettúráját is. Jóllehet Webster bizton állította, hogy Isten akaratát viszi véghez, és saját, mintegy 100 ezer fontos vagyonát a projektre költötte, ma már a tervezett park honlapja sem működik.


Szentföld-park a Szentföldön

Más okból nem lett semmi az ismert veterán tévé-evangélista, a Magyarországon éjjelente az ATV-n fellelhető Pat Robertson megaberuházásából. A nem éppen finomkodó politikai korrektségről ismert hitműsor-guru öt évvel ezelőtt az izraeli Észak-Galileában tervezett keresztény szórakoztató központot építeni. Már majdnem össze is gyűlt a megcélzott 50 millió dollár a projektre, ám éppen Isten választott népe szegült szembe Isten emberének az akaratával.

A tárgyalások elején Izrael még ingyen adta volna bérbe a területet az amerikai keresztényeknek, és a becslések szerint évi egymillió turista másfél milliárd dollárt költött volna el Izraelben, s így közvetve 40 ezer munkahelyet lehetett volna teremteni. A szép és üzletileg is kifizetődőnek tűnő gondolat azon bukott meg, hogy Pat Robertson egyik szokásos kirohanásában amellett tett hitet, hogy Ariel Sharon izraeli miniszterelnököt Isten büntette agyvérzéssel, méghozzá azért, mert kivonult Gázából. Ezek után Izrael megtagadta az üzleti tárgyalások folytatását.


Sz. B.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.