Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-28 16:00:00

Bocsánatot kért a totalitarizmussal vagdalkozó pap

Vállalkozásait féltette a dühös lengyel szerzetes

Bocsánatot kért Tadeusz Rydzyk, a toruni katolikus Radio Maryja és a Telewizja Trwam igazgatója az Európai Parlamentben tett, a lengyel államot totalitaristának minősítő kijelentései miatt.

Mint azt két nappal ezelőtt megírtuk: Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő a lengyel kormány tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Tadeusz Rydzyk redemptorista szerzetespap, a Radio Maryja és a Telewizja Trwam igazgatója Lengyelországot civilizálatlan, totalitárius országnak nevezte, amelyet nem lengyelek kormányoznak. A súlyos kijelentésekre ráadásul az Európai Parlamentben került sor.


Gyengült a lengyel presztízs

A lengyel kormány szerint ezzel az egyházi személy hazájuk külföldön kialakított képnek okozott kárt, gyengítette Lengyelország presztízsét. Rydzyk atya akkor közölte, hogy Radoslaw Sikorski külügyminiszter az ügyben konzultált Józef Kowalczyk érsekkel, lengyel prímással és Celestino Migliore érsekkel, lengyelországi apostoli nunciussal.

A kirohanás egyik oka az volt, hogy a kormányzat felmondta a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság párt által vezetett korábbi kormány és a toruni katolikus rádiót és televíziót működtető Lux Veritatis alapítvány között 2007-ben aláírt megállapodást a hőforrások kutatásához nyújtandó állami dotációról. Rydzyk szerint ez is jelzi, hogy katolikus vállalkozásait kizárják, diszkriminálják a mai Lengyelországban, és ez szerinte nem más, mint totalitarizmus.


Bocs, ez politika…

A mai napon kijelentéseiért bocsánatot kért Rydzyk atya, aki szerint szavait félreértették. A médiavállalkozásával szoros kapcsolatban álló Nasz Dziennik című napilapnak adott interjúban kijelentette: igazából nem a mai lengyel államot nevezte „totalitariánusnak”, hanem azokat a diszkriminatív módszereket, amelyeket a lengyel hatóságok vállalkozásaival és az általa alapított médiaiskolával szemben alkalmaznak.

Mint mondta, a kormányzó Polgári Platform 2007-es hatalomra kerülése óta visszavonták a főiskola fejlesztésére kapott dotációt, és felbontották azt a megállapodást is, amely a Jog és Igazságosság (PiS) párt által vezetett korábbi kormány és a toruni médiavállalkozást működtető Lux Veritatis kötött hőforrások kutatásához nyújtandó állami támogatásról. Ezek és más, a személye és kezdeményezései ellen irányuló egyéb hatósági akciók totalitárius módszerekre emlékeztetnek.

Rydzyk brüsszeli kijelentései – melyekben egyebek közt hazája tragédiájának tartja, hogy azt 1939 óta nem lengyelek irányítják – felzúdulást keltettek a lengyel közéletben. A lengyel külügyminisztérium diplomáciai jegyzéket intézett az Apostoli Szentszékhez, arra kérve a Vatikánt, amelynek közvetlen fennhatósága alá tartoznak a szerzetesrendek, hogy tegyen lépéseket, amelyekkel elkerülhető lenne a hasonló kijelentések jövőbeni megismétlődése.


Vatikán elhatárolódott

Lengyel sajtójelentések szerint Federico Lombardi vatikáni szóvivő azt mondta, hogy a Radio Maryja igazgatója Brüsszelben „a saját nevében beszélt”, kijelentéseihez a Szentszéknek nincs köze. Rydzyk közismert támogatója a Kaczynski fivérek által alapított, jelenleg ellenzéki PiS-nek, ezzel is magyarázhatóak a kormánypárt által ellene indított éles támadások, amelyek nem függetleníthetők a javában zajló választási kampánytól. Egyes kormánypárti képviselők már a Rydzyk vezette két katolikus média betiltását követelik.

Az ellenzék részéről viszont a szólásszabadság megsértéseként értékelik a Rydzyk elleni fellépést, és példátlan fejleménynek nevezik, hogy egy ország külügyminisztériuma diplomáciai jegyzékben lépjen fel egy másik ország külügyi hatóságánál saját állampolgárával szemben.

 

-mi-/MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.