Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-11-17 09:17:00

Az egyháznak is fel kell nőnie a digitális korszakhoz

Új kommunikációs utakat keres a Vatikán

XVI. Benedek pápa a Pápai Kulturális Tanács múlt heti plenáris ülésén leszögezte: az egyháznak meg kell birkóznia a digitális korszak kommunikációs kihívásaival annak érdekében, hogy az Evangélium üzenetét minden emberhez eljuttathassa.

„Mélyreható kulturális átalakulás zajlik”- erősítette meg XVI. Benedek a Pápai Kulturális Tanács ülésén. „Új nyelvet kell beszélnünk és új kommunikációs csatornákat is fejlesztenünk kell. Megfigyelhető,hogy a lelkipásztorok és a hívek egyaránt jelentős nehézségekbe ütköznek mind az evangélium hirdetése, mind az egyházon belüli vallási kérdések közvetítése során”- tette hozzá a pápa.

A Szentatya belátja, hogy nehéz közeledni olyan emberekhez, akik „eltávolodtak, vagy közömbösek a hit kérdései iránt, és akikhez az Evangélium üzenete vagy hatástalanul, vagy kevéssé vonzó módon érkezik”. A pápa arra is emlékeztetett: az egyház nem maradhat közömbös, mert az a küldetése, hogy a Megváltás evangéliumát minden nemzethez eljuttassa.

Kreativ válasz

„Az egyháznak - új kommunikációjának kialakításához - nemcsak a megújult kreatív fejlesztésekre van szüksége, hanem a tisztánlátáshoz a kritikus szemlélet is hasznára lehet”- fűzte hozzá Benedek pápa

„Az elavult kommunikációs formák megakadályozzák, hogy a hit szépségét és megtapasztalásának mélyebb értelmét megfelelően közvetítsük a fiatalok számára. Az egyház mindenkivel párbeszédet kíván folytatni, de a hatékony kommunikáció érdekében nagy szükség van arra, hogy ez a párbeszéd ugyanazon a frekvencián, barátságos és őszinte környezetben történjen meg” - erősítette meg a Szentatya.

A pápa az okokat vizsgálva rámutatott: „Manapság sok fiatalt elvakítanak az információs hálózatok és a technológia kínálta végtelen lehetőségek. Ezek a csatornák olyan kommunikációs formákat alkalmaznak, amelyek nem az emberiség fejlődését segítik elő, hanem kifejezetten fenyegető üzeneteket hordoznak a fiatalság számára: a magány és kétségbeesettség érzetét erősítik. Szembesülvén ezekkel a jelenségekkel, több alkalommal utaltam arra, hogy az oktatás mai válsága olyan kihívás, amelyre lehetőségünk és kötelességünk is kreatív választ adni - elkötelezve magunkat arra -, hogy ezzel segítsük elő a humánusabb kommunikációt, mely erősíti a kritikai érzéket és a megkülönböztetésre való képességet az ifjú nemzedékben.”

A Szentatya üzenetében az Evangélium útmutatásait ajánlotta a digitális korszakhoz való alkalmazkodásban is. Rámutatott arra, hogy az egyház itt is meríthet a Biblia hagyományaiból, képeiből és rítusaiból.

„A keresztény hagyomány mindig is szorosan kapcsolódott a liturgiához és a művészet nyelvéhez, amelynek szépsége egy különlegesen erős kommunikációs erőforrás. A liturgia gazdag szimbolizmusának erejével kell ragyognia a közvetítő csatornákon, hogy egyaránt megérinthessük az emberi tudatot, szívet és értelmet.”

(forrás: zenit.org)

Fülöp Viktória

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.