Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-09 21:00:00

A keleti parton több az ateista

Tudta ön, mennyi hívő él Amerikában?

A napokban látott napvilágot a Gallup felmérése, miszerint az Egyesült Államok lakóinak 92 százaléka hisz Isten létezésében.

Annak ellenére, hogy számos területen kifejezett hullámzás jellemezte az amerikai társadalmat a Gallup által mért hat és fél évtizedben, az Istenbe vetett hit területén jelentős változásokat ez idő alatt nem tapasztaltak: a cég először 1944 novemberében tette fel ezt a kérdést, akkor a válaszadók 96 százaléka válaszolt igennel. Az arány 1947-re 94 százalékra esett vissza, majd az ’50-es és ’60-as években több esetben is 98 százalékra nőtt.


Szellem felé nyitottak

Az elmúlt évtizedekben árnyalták a kérdésfeltevést, a felmérés vonatkozó része így hangzik: „hisz-e Istenben vagy valamiféle egyetemes szellemben”? Ez utóbbi tágabb lehetőséget ad a válaszadóknak, hogy azok is igennel válaszolhassanak, akiknek a világképébe nem fér bele a judeo-keresztény istenfelfogás, ám mégis vallásos jellegű hittel rendelkeznek. Az Isten-szellem bontás arányait jellemzi: az előbbire a válaszolók 80, míg az utóbbira 12 százalékuk mondott igent.

Az idei felmérés eredményei közül feltűnő: az Istenbe vetett hit a fiatalabb amerikaiak között 90 százalék alá esett, a nem hívők pedig jellemzően liberális politikai nézeteket vallanak, a keleti parton élnek, posztgraduális végzettséggel rendelkeznek és politikailag függetlenek. Nem meglepő tehát, hogy a republikánus nézetűek és a konzervatív szemléletűek között általános az istenhit, míg ez az arányszám Dél felé haladva csökkenést mutat.


Máshol nem mérnek, de összehasonlítanak

A Gallup ehhez hasonló felméréseket nem végzett más országokban, ám összehasonlításképpen megszerezték néhány kanadai és európai kutatás eredményeit. Ezek tükrében, míg az USA állampolgárainak 83 százaléka számára számottevő, 60 százaléknyi válaszadó számára „nagyon”, míg 23 százaléknyi számára „eléggé” fontos a vallási tapasztalat, Kanadában nagyon fontosnak a válaszolók 28, eléggé fontosnak pedig 34 százaléka tartja a vallást. Ez a változó még tovább „hígul” Nagy-Britanniában, a britek 47 százalékának életében játszik fontos szerepet a vallás, 17 százalékuk szerint nagyon, 30 százalékuk szerint eléggé fontos ez az érték.

A legfrissebb Eurostat Eurobarmeter-tanulmányt 2005-ben készíttette el az Európai Bizottság, ebből kiderül: az EU polgárainak 52 százaléka hisz Istenben, 27 százalék „valamiféle szellem vagy életerő” létét vallja, míg 18 százalék nem hisz sem Istenben, sem egyéb szellemi erő létében. Ez a tanulmány egyben rámutat: Málta és Törökország lakóinak több mint 90 százaléka istenhívő. Az Eurobarmeterből kiderül: Isten létében a britek 38, a franciák 34 százaléka hisz.


Csökkenés az USA-ban is

Míg a legfrissebb Gallup-felmérés csekély változást mutat az amerikaiak istenhitét tekintve, egyéb kutatások a formális vallásokhoz tartozó hívők számának 2010-től kismértékű csökkenését jelzik. 1950-ben nem voltak kimutathatóak hivatalos vallásoktól eltérő hitéletet élők, 2010-ben a megkérdezettek 16 százaléka nem tartozik formális valláshoz.

A magukat vallásosnak nevező amerikaiak többsége (83 százaléka) az ABC News/Beliefnet felmérése alapján kereszténynek nevezi magát, míg ugyanebből a kutatásból kiderül: a Föld lakóinak 33 százaléka azonosítja magát keresztényként.

 

WorldWide Religious News/Illyés Szabolcs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.