Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-18 20:23:00

A német szülők többsége a gyerekeire hagyja a hit kérdését

Terjed Európában a Patchwork-vallás

A „Focus Schule” magazin kutatást végzett a fiatalok körében, hogy mennyire fontos számukra a vallás és, hogy mennyire számít a szülők hite.

A keresztény hit a legtöbb német család életében nem játszik túl fontos szerepet. Sok szülő hagyja a gyerekére, hogy eldöntse mennyire kíván vallásos életet élni. A „Focus Schule” magazin utánajárt, mit gondolnak a fiatalok Istenről és a hitről.


Akiknek megmondják, hogy mit csináljanak, boldogabbak lesznek

Nele jövőre jelentkezik a konfirmálandók oktatására, habár életében csak egyszer járt eddig istentiszteleten. A szülei kiléptek az egyházból. Így ahhoz, hogy Nele és a testvére megismerkedjenek a keresztény értékekkel, egyházi iskolába jelentkeztek. Így lehetőségük van megismerni a vallást saját tapasztalataik által.

A szülők manapság gyakran ráhagyják a gyerekekre, hogy konfirmálnak-e. Csak kevesen imádkoznak otthon vagy hisznek valóban Istenben. Azok a fiatalok, akikre a szüleik ráhagyják, hogy jelentkeznek-e konfirmációs oktatásra, kevesebben és ritkábban járnak hitoktatásra – mondja Pfarrer Sebastian evangélikus lelkész. Azok a gyerekek, akik megerősítést kapnak a szüleiktől, elkötelezettebbek és boldogabbak – állítja a teológus.

A katolikus egyház a cserkészcsoporton keresztül ér el sok fiatalt, akiket közelebb hoz a valláshoz, de valódi hitbéli változást csak ritkán ér el. Közéjük tartozik a 19 éves Clara, aki már több éve egy cserkészcsapat tagja és most ifjúsági vezető is. Nincs megkeresztelve, a szülei nem vallásosak. Claranak az egyház nyújt lehetőséget a munkára, amit ő jónak tart, ugyanakkor a megkeresztelkedés nem érdekli, soha nem is gondolt rá. A cserkészeknek csak ritkán kell templomba járniuk, a szülők bevonása nélkül szinte lehetetlen tartósan bevonni a fiatalokat a közösségi életbe – foglalta össze Caroline Mascher, a „Focus Schule” cikkének szerzője.

A 2010-es Shell Tanulmány szerint a nyugati tartományokból származó fiatalok 23 százaléka hisz Istenben. Ez az érték a volt NDK területén csak 8 százalék. A legnagyobb különbséget a muszlim családok fiataljainak hite mutat, 44 százalékuk hisz Istenben. De milyen értékrendet kövessenek azok a fiatalok, akik nem hívők? A diákok 70 százalékának állítása szerint a szülők nyújtják az erkölcsi példaképet.

Caroline Mascher újságíró arra a következtetésre jutott, hogy 2011-ben a vallás az oktatás kérdése és az Istenbe vetett hit egy egyéni érzés. Senki sem akar teljesen lemondani a vallásról, ez valahogy hozzátartozik a keresztény nyugathoz, de a legtöbben a saját értékrendszerük szerint keresik a hit sajátos formáit – állítja Heiner Barz kutató. Ezt a folyamatot „Patchwork-vallásosságnak” nevezi.

 

Jesus.de

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.