Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-14 18:07:00

A pápalátogatás adta az ihletet: megerősödik az identitás

Szeptemberig ehetnek húst péntekenként a katolikusok

Visszatér a brit és walesi katolikus egyház a régi hagyományhoz, hogy minden pénteken böjtöt tartsanak. A tilalom csak a vörös húsra vonatkozik, idén ősztől.

A katolikus egyház Angliában és Walesben ismét bevezeti a gyakorlatot, hogy tartózkodik a vörös hústól péntekenként. A katolikusok a régi hagyomány szerint felhagytak a húsevéssel pénteken, s ezt bűnbánati aktusnak tartották, s hogy megkülönböztessék Jézus halálának napját a többitől.


A vegetáriánusok más étellel böjtölnek majd

A gyakorlatban egyre kevésbé tartották be az egyházi szabályt, ma a legtöbben csak hamvazószerdán és nagypénteken gyakorolják. Most az egyház arra törekszik, hogy ismét bevezeti, mégpedig azért, hogy segítsen egyesíteni a híveket, fokozva a közös identitás élményét. Vincent Nichols érsek szerint a döntést Benedek pápa látogatása ihlette Nagy-Britanniában tavaly szeptemberben. – Azóta egyre nagyobb a lelkesedés a katolikusok között, hogy visszatérjenek a bűnbánati hagyományokhoz – mondta. A szabály idén szeptember 16-án lépne életbe, a pápalátogatás első évfordulóján

Vegetáriánus katolikusok ugyanakkor arra ösztönzik a vezetést, hogy feladják valamely másik élelmiszer fogyasztását pénteken, míg az összes katolikusoknak ki kell fejezniük az összetartozásukat más módon: például azáltal, hogy részt vesznek az imán vagy szentmisén. Az érsek azt mondta: minden pénteket el kell különítenünk, mint különleges napot a bűnbánatra, mert a nap a mi Urunk halálának napja. Így a hívők világos és megkülönböztető jelzéssel látják el katolikus identitásukat.

 

Forrás:  Christian Today 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.