Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-21 11:31:00

Szeretethíd – megvan-e mindegyik pillér?

Reformátusok: ünnep a politikai botrány árnyékában

A Magyar Református Egyház két évvel ezelőtti megalakulását ünneplik a hétvégén országszerte. Az örömöt beárnyékolhatja a szlovákiai részegyházzal kapcsolatos, politikai szintre emelkedett viszály.

Az egységes Magyar Református Egyház 2009. május 22-én alakult meg másodszor, miután az alkotmányozó zsinat tagjai Debrecenben elfogadták az alkotmányt. A dokumentumot a magyarországi református egyházkerületek, a kárpátaljai, az erdélyi, a királyhágó-melléki és a délvidéki magyar református egyházrészek püspökei látták el kézjegyükkel. A szlovákok távolmaradtak. Az akkori döntés lényegében a Kárpát-medencei magyar református egyházrészek alkotmányjogi egységét mondta ki.


Idő, energia és Szentlélek

Az egység napja rendezvénysorozat több mint száz programot kínál a résztvevőknek Debrecenben, a város főterén az Immánuel Otthon a fogyatékossággal élőknek és az ép embereknek közös programokat szervez. Ugyanezen alkalomból a Magyar Református Szeretetszolgálat harmadszor rendezi meg a Szeretethíd elnevezésű Kárpát-medencei református önkéntes napokat szombaton; ez a program már pénteken elkezdődött. Az idei rendezvény fővédnöke Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége és Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke.

A Magyar Református Egyház vezető szerve, a Generális Konvent elnöksége körlevelet adott ki, melyben többek közt ez  áll: „Idő és energia, de legfőképpen Isten Szentlelkének vezetése kell ahhoz, hogy a 130 évvel ezelőtt létrejött, 2009-ben megerősített egység átformálja mindennapjainkat, gyülekezeteink és egyházunk életét. Összetartozásunk jele lehet az ünnepi istentiszteleten megszólaló ige, ha ugyanaz az ének és imádság hangzik el valamennyi Kárpát-medencei református közösségben.”


Kétséges az egység

Ugyanakkor az elmúlt hét a szlovákiai részegyházbam inkább a széthúzás, a diplomáciai szintre emelkedett viszály jegyében telt. Szlovákiában a magyar református egyházhoz való csatlakozás ellen radikálisan tiltakoztak a szlovák ajkú reformátusok, valamint a kulturális miniszter. Felmerült, hogy Szlovákia felülvizsgálja az egyháznak juttatott állami támogatokat, sőt adott esetben az egyházként való bejegyzést is a reformátusok esetében.

Mti, mi

Kapcsolódó cikkek:

Szlovák-magyar református vita: politikai botrány a küszöbön
Magyarellenes botrányt gerjeszt a szlovákiai Pravda?
A Pravda szerint Orbán osztja meg a szlovákiai hívőket
 

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.