Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-13 20:00:00

Megkezdjük a kívül rekedtek mustráját

Pórul járt gyülekezetek: akiket kipottyantott az egyházi törvény

Kiszorult számos neoprotestáns egyházi közösség (pl. Golgota, adventista, pünkösdi közösségek) mellett a Magyarországi Metodista Egyház is.

Keddre virradó éjszaka fogadta el az Országgyűlés az új egyházügyi törvényt, amelynek értelmében 14 egyház státusza fennmarad. Mindenki másnak újra kell kérvényezni az egyházi minősítést, amelyet az Országgyűlés bírál majd el kétharmados döntéssel.


Mindezt akár jó hírként is értelmezhetnénk,

mert az eredeti KDNP-s javaslat nem hagyta volna meg a lehetőséget, hogy a felállított lista bővüljön. Az érem másik oldala viszont, hogy valamilyen szintű politikai kapcsolat nélkül nemigen lehet majd a jövőben egyházzá válni. Eddig döntési jogkörrel a Fővárosi Bíróság rendelkezését tervezték.Nézzük tehát, hogy melyek azok az egyházak, amelyek kiszorultak a listáról!

Nem jutott be egy olyan eddig egyházként működő szervezet sem, amely nem kötődik a zsidó-keresztény vallási hagyományhoz, például az Iszlám közösség, a Krisna-tudatú hívők, a hinduk vagy a különböző buddhista közösségek nem kerültek be a „kiemelt tizennégybe”. Hozzájuk hasonlóan elvesztették megkülönböztetett státuszukat az ezoterikus, ősmagyar, illetve boszorkány vallások. Kiszorult számos neoprotestáns egyházi közösség (pl. Golgota, adventista, pünkösdi közösségek) mellett a Magyarországi Metodista Egyház is, de erre a sorsra jutott a Magyarországi Jehova Tanúi Egyhá is, holott a 2009-es adóévre vonatkozó 1%-ok alapján a hetedik legtöbb felajánlóval rendelkezett.

Máté-Tóth András egyetemi tanár, a Szegedi Egyetem Vallástudományi Tanszékének Tanszékvezetője egy korábbi interjúban a Krisna tudatú hívőket, a szcientológusokat és a Jehova tanúit nevezte meg olyanokként, mint akik számára az egyházi státusz jelentős könyvterjesztői tevékenységüket vámmentességgel könnyítette. Ez most kétségkívül elúszni látszik.

Arra a kérdésre, hogy mi az egyház, a törvény alapján nem könnyű válaszolni, mert abból inkább egy pragmatikus alku eredményére következtethetünk, semmint kikristályosodott meghatározásra. A feltételek körülbelül így hangoznak: „elég régóta működjön”, de legalábbis kösse magát egy régóta működő (=történelmi) felekezethez vagy „legyen nagy a társadalmi bázisa”, s orientálja magát a zsidó-keresztény gondolatvilághoz.

 

(folytatjuk)

 

KFB


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.