Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-01 19:02:00

Kampány a teremtésvédelem jegyében

Ökumenikus tanács: egyházak a fenntartható fejlődésről

Az egyház szolgálatához tartozik, hogy szorgalmazzák a fenntartható fejlődés megvalósítását – mondta Szebik Imre, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke csütörtökön Budapesten, a teremtés ünnepének napján.

Szebik Imre, a MEÖT elnöke, nyugalmazott evangélikus püspök a teremtés napja alkalmából rámutatott: a Tanács elindított egy úgynevezett környezet és energia operatív programot, amelynek keretében 12 városban tartanak előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket a fenntartható fejlődésről.

– Úgy tűnik, az ember nem vette észre, mekkora veszélyeket rejt magában az ipari fejlődés. Reméljük, hogy ez a program segít sok embert felelős gondolkodásra indítani – fogalmazott az elnök. Kalota József ortodox érseki vikárius, a MEÖT alelnöke a témával kapcsolatban kiemelte: egyházuk már a hetvenes években beiktatta a teremtés ünnepét az ortodox ünnepi naptárba. Hozzátette: I. Bartolomeosz pátriárka ebben a témában számos tudományos konferenciát szervezett, 1999-ben először környezetvédőként hajózott végig a Dunán a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. Az emlékezetes dunai hajózás során egy kutatóstáb kísérte, és felhívta az akkori magyar környezetvédelmi miniszter figyelmét egyebek mellett a higanyszennyezés veszélyeire. A pápa és a pátriárka közös velencei környezetvédelmi manifesztuma is bizonyítja az egyház e témában való elkötelezettségét – hangsúlyozta a vikárius.

Béres Tamás egyetemi docens, a program szakmai vezetője kiemelte: a keresztény dogmatikában megtalálható az a felfogás, hogy az embernek felelősséggel kell lennie a környezete iránt. Mint mondta: a 12 vidéki programból nyolcat már teljesítettek, Szeged, Pécs, Sopron, Debrecen van hátra. Az előadók között szerepel akadémikus, népdalénekes, rádiós szerkesztő, tanár és közgazdász-teológus is.

Bóna Zoltán, a MEÖT főtitkára elmondta: a programban 7 ezer 600 ember közvetlen elérését vállalták, e számhoz már közel vannak, több iskolában is jártak. Ezen kívül termékbemutatókat is szerveznek, amelyeken többek között házi előállítású méz, lekvár, bor és sütemények kerülnek az asztalra. A program október 2-án zárul a debreceni Nagytemplomban szervezendő ökumenikus istentisztelettel. Az eddigi hagyományoknak megfelelően teremtésvédelmi hetet is szervez a MEÖT szeptember utolsó vasárnapjától október első vasárnapjáig.

 

MTI/-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.