Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-08 07:00:00

Azonosneműek házassága: fontos kérdés az elnökválasztás előtt

Nem kötelezhetők a papok a melegek összeadására

A melegházasságról szóló New York-ban folyó csatározások nyertesei és vesztesei egy dologban mindenképpen megegyeznek: a vallási csoportoknak is van annyi joguk, mint a melegeknek.

Tizenegy órán keresztül tartó, maratoni tárgyalássorozaton vettek részt a republikánus szenátorok és támogatóik, aminek a végén közleményben hirdették ki, hogy javasolni fogják a szenátusnak: semmilyen egyház, gyülekezet és vallási szervezet ne legyen perelhető és büntethető amiatt, ha nem adja áldását a melegházasságokra. Ezután nem sokkal a republikánus többségű szenátus elfogadta és megszavazta a javaslatot.

A vallási kiváltságok és kedvezmények ilyen megjelenése a New York-i törvényekben a legutóbbi példája annak a stratégiának, ami más államokban már működik. A központjában az áll, hogy a vallási szervezeteket mentesítsék a számukra morálisan vagy etikailag nem vállalható feladatok alól. Így például ha egy lelkész megtagadja, hogy azonos nemű párokat adjon össze, akkor később nem perelhető, és sem a helyi, sem az állami szervezetek nem büntethetik meg emiatt, adta hírül a Courer Post.


Június óta házasodhatnak

Az ügy előzménye, hogy idén júniusban New York állam szenátusa megszavazta a melegek házasságát. Az erről szóló javaslatot csaknem elutasították, de végül néhány republikánus szenátor a demokratapártiak állt. New York a legnagyobb és legnépesebb amerikai állam, ahol már az azonos neműek is házasodhatnak. Akkor először az állam képviselőháza szavazott róla, és döntött a melegházasság támogatása mellett, és végül 33-29 szavazat arányban a republikánus többségű szenátus is megszavazta az azonos neműek házasságát engedélyező tervezetet.

A parlamenti jóváhagyás egy nappal az után született, hogy Barack Obama amerikai elnök arra biztatta a törvényhozókat egy adománygyűjtő rendezvényen, hogy támogassák a homoszexuálisok jogait. A melegházasság legalizálásáért államról államra folytatott harc fontos kérdéssé vált a 2012-es elnök- és kongresszusi választás előtt. Más amerikai államok egész sorában utasították el a szavazók az azonos neműek házasságát, többek között népszavazás útján. New York-on kívül jelenleg összesen öt államban engedélyezik a melegházasságot: Connecticutban, Iowában, Massachusettsben, New Hampshire-ben és Vermontban.


-mindennapi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.