Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-04-18 19:06:00

Egy eurós gyűjtésbe kezdtek a Passzionisták

Műemlékvédelemért bűnbocsánat: pusztulnak a római freskók

Egyeurós adományokkal próbálják összegyűjteni a pénzt a passzionista szerzetesek a legenda szerint eredetileg Poncius Pilátus jeruzsálemi palotájához vezető lépcsősor freskóinak restaurálására.

Évente kétmillió katolikus zarándokot vonz Rómában a lateráni bazilika közelében lévő Szent Lépcső (Scala Santa). A katolikus hagyomány úgy tartja, a 28 lépcsőfok eredetileg Poncius Pilátus jeruzsálemi palotájához vezetetett fel, egész pontosan abba a terembe, ahol a római helytartó Jézus Krisztusra kimondta a halálos ítéletet. A lépcsőt a legenda szerint a korai kereszténység nagy ereklyegyűjtője, Szent Heléna – az ő a nevéhez fűződik a Szent Kereszt megtalálása, illetve a három napkeleti bölcs maradványainak felfedezése is – vitte Rómába 326 körül. A lépcső márványból készült, melyeket falapok fednek, a falapok apró repedései pedig állítólag azokat a helyeket jelölik, ahol a megkorbácsolt Jézus vére foltot hagyott a márványon.

Bár a lapokat évről évre milliónyi térd súrolja végig, a napokban mégsem maga a lépcső, hanem az oldalát szegélyező freskók aggasztó állapota miatt fújtak riadót a restaurátorok. A szakértők szerint ugyanis a Passió jeleneteit ábrázoló XVI. századi reneszánsz művek megmentése nem tűr halasztást. „Egyre több nedvesség kerül a málló vakolat alá, néhány festékréteg pedig már úgy elhalványult, hogy alig látszik. Más részek viszont pont hogy túl sötétek a gyertyák által kibocsátott koromtól.” – sorolta a problémákat Mary Angela Schroth művészeti kurátor, aki a freskók állagmegóvására 1,6 millió eurót kíván összegyűjteni.

A csaknem 430 millió forintnyi összegre azért is szükség van, mert a Szent Lépcső felügyeletével megbízott, 1741-ben Keresztes Szent Pál által alapított Passzionisták kongregációja nem rendelkezik a restaurációhoz szükséges forrásokkal, és évek óta csak tehetetlenül nézi a lassú pusztulást. „Fájdalmas nézni, milyen állapotban vannak a freskók.” – panaszolta el Tito Amodei passzionista atya az olasz Corriere della Sera napilapnak, és úgy kalkulált, hogy ha csak minden második idelátogató zarándok hozzájárulna egy euróval a restaurációhoz, már nem kéne aggódniuk a költségek miatt.

A hiedelem szerint a Szent Lépcsőn való végighaladás elősegíti a bűnbocsánatot, azaz lerövidíti a zarándok halála után a Purgatóriumban eltöltött időt. A bűnbocsánat spirituális útjának pénzzel való „megtámogatása” azonban egyesek szerint a rosszemlékű búcsúcédulák visszatérését jelentené. Éppen ezért Mary Angela Schroth hangsúlyozta, hogy szó sincs belépődíjról. – „Felállítunk egy asztalkát, ahol válaszolunk a zarándokok kérdéseire, és megkérjük őket, járuljanak hozzá a felújításhoz. Ennyi az egész. A Passzionisták amúgy is misztikusok és nem üzletemberek, ezért még az adományszedés ezen formájához is csak vonakodva járultak hozzá.”


Forrás: The Guardian 

E. V.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.