Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-10-11 21:07:00

Rowan Williams nyíltan vádolja a rettegett vezetőt

Miről beszélt az érsek a diktátorral?

A kelet-afrikai körúton lévő canterbury érsek hétfőn négyszemközt beszélhetett Robert Mugabe zimbabwei elnökkel. A téma az ország anglikán hívőinek sanyarú sorsa volt.

Rowan Williams canterbury érsek határozott céllal érkezett Zimbabwébe: Robert Mugabe elnököt akarta számon kérni a helyi anglikán hívek sorozatos zaklatása miatt. A találkozó kétnapos zimbabwei útjának csúcsa volt – előző nap ezrek előtt tartott istentiszteletet, melyben elítélte a jogállamiság hiányát és az erőszakot, miközben támogatásáról biztosította a letartóztatott és megvert anglikán híveket.

 
Történelmi találkozó

A katolikus Mugabét azonban nem hatották meg a vádak, védekezés helyett történelmi leckét adott az érseknek a brit-zimbabwei kapcsolatokról – főleg az EU-szankciók bevezetését sürgető, 1997-ben hatalomra jutott munkáspárti brit kormányt ostorozta. Mesélt saját vallásos neveltetéséről, és emlékeztette Williams-t arra, hogy az anglikán egyház egy „szakadár” része a katolikus egyháznak. Az érsek a beszélgetés után meg is jegyezte: ahhoz képest, hogy a 87 éves államfő egészségügyi állapotáról olyan sokat cikkeznek, „intellektuálisan láthatóan minden rendben nála.”

Az érseket államfőknek kijáró pompával fogadták: rendőri kíséret vezette az elnöki palotához, Mugabe pedig a vörös szőnyeg végén, az ajtóban üdvözölte vendégét. A másfél órás beszélgetésre egy hatalmas, gazdagon díszített teremben került sor.


Célkeresztben az anglikánok

Rowan Williams beszélt először: 2007-ig visszamenőleg sorolta azon incidenseket, amelyek kifejezetten az anglikán hívek ellen irányultak. A vádak szerint a rendőrség módszeresen zaklatta az anglikán közösségeket, sokszor eljárás nélkül tartotta fogva tagjait, és megvonta tőlük az oktatáshoz, a szabad vallásgyakorláshoz és az egészséghez fűződő jogokat. Az érsek azt kérte az államfőtől, vesse be tekintélyét, és szavatolja ezen állampolgárok biztonságát és jogaikat. A végén Williams így nyilatkozott: „Büszkék vagyunk azokra, akik annyi megfélemlítés ellenére is kitartottak hitük mellett. Azt hiszem, a dossziéban leírt incidensek mértékéről még maga az elnök sem igazán tudott.”

Az anglikán hívek vesszőfutása egyébként akkor kezdődött, amikor Harare volt püspöke, Nolbert Kunonga hitet tett Robert Mugabe politikája mellett – egy olyan időszakban, amikor a többi anglikán vezető éppenséggel éles hangon bírálta a zimbabwei kormányzat emberi jogokat sértő akcióit. Azóta Kunongát egyházjogi perbe fogták, ezért cserébe hadjáratot indított az anglikán hívek ellen, emellett nem engedte át a korábban az ő hatáskörébe tartozó épületeket és hivatalokat. Mugabe annyit végül megígért, hogy beszél Kunongával.

 
Példaértékű kiállás

Nagy bátorságra vall, hogy Rowan Williams nyíltan elítélte az anglikánokat ért erőszakot, ráadásul szemtől szemben az afrikai kontinens egyik legrettegettebb államfőjével. Eddig hasonló fellépésre nem akadt példa brit részről, a Külügyminisztérium mindig nagyon óvatosan fogalmaz elítélő nyilatkozataiban. Pedig az anglikánok helyzete párhuzamban helyezhető a zimbabwei ellenzékével is: ahogy közelednek a választások, az ellenzéki Demokratikus Változásért Mozgalom (MDC) tagjait és aktivistáit egyre gyakrabban és brutálisabb eszközökkel zaklatják a rendőrök.

 

T. M.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.