Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-10 18:00:00

A Szent Bazil székesegyházat ünneplik a Moszkvában

Mindent túlélő hagymakupolák

Oroszország szimbólumaként ünneplik a 450 éves, Szent Bazilról nevezett székesegyházat, ami megmenekült Napóleon és a kommunisták robbantásaitól egyaránt.

A Szent Bazil székesegyház felszentelésének 450. évfordulóját ünnepli Oroszország, egyben kiállítással emlékeznek meg az úgynevezett „szent bolondról”, akinek a nevével évszázadok során összekapcsolódtak az ország szimbólumaként ismert színes hagymakupolák is. A hagyományosan jámbor Szent Bazilról fennmaradt, hogy még a legkeményebb orosz télben sem viselt ruhát és szót emelt a rossz emlékű cárral, Rettegett Ivánnal szemben is.

A több tízezer élet kioltásért felelős, politikai tisztogatásairól elhíresült Iván a hagyomány szerint félt Baziltól, akiről egy krónika szerint úgy nyilatkozott: „az emberi szívek és elmék látnoka”. A cár személyesen vitte a szent pap koporsóját a Kremlben lévő sírjába. Az uralkodó ide emeltette az impozáns templomot annak emlékéül, hogy diadalt aratott a mongol uralkodók felett.

A kiállítás megnyitásához apropót adott, hogy közel egy évtizedes munka eredményeképp befejeződött a templom helyreállítása, ami a megnyitót celebráló Andrey Busygin kulturális miniszterhelyettes nyilatkozata szerint több mint 14 millió eurós költséget emésztett fel. Az ünnepélyes alkalommal együtt nyilvánossá tett tárlaton tárgyi emlékek, ikonok és más relikviák tekinthetőek meg, melyek Szent Bazil életéhez, illetve más kortárs, hasonló szellemiségű „szent bolondokhoz” köthetőek. Az ünnepségsorozat szent liturgiáit Kirill pátriárka celebrálja, és az ünnepség része az esti harangkoncert is.

A miniszterhelyettes kijelentette: a templom Oroszország szimbóluma, hiszen valóságos csoda, hogy túlélte a történelem viharait. Az épület puszta léte is veszélybe került az 1917-es bolsevik hatalomátvételkor, hiszen a kommunisták több tízezer egyházi épületet elpusztítottak uralmuk során. A székesegyházat dinamittal akarták szétrobbantani, csupán úgy menekült meg, hogy végül helyet kapott benne a múzeum. A robbantás veszélye egy évszázaddal korábban, 1812-ben is fenyegette a szent épületet: Napóleon is ilyen sorsot szánt a templomnak, ám az esőzések tönkre tették a robbanószerkezeteket, így az akció elmaradt.

 

Huffingtonpost/-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.