Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-20 22:40:00

Elhunyt Atanáz ferences atya

Milyen viszonyban volt a szerzetes az ávósokkal?

Életének 97. évében, június 20-án elhunyt Buczkó Atanáz ferences atya, aki egyike az 1950 után szélnek eresztett szerzeteseknek.

A rendek feloszlatása, illetve a ferenceseket sújtó numerus clausus bevezetése utáni évtizedekben először kántorként, majd káplánként és plébánosként nagyon sok helyen szolgált, míg 1991-ben visszatérhetett a rendi keretek közé. A ferences szerzetesnek 1950-ben egy ávós azt tanácsolta, hogy mostantól inkább az orosz szótárt tanulmányozza, ne a Bibliát. Ez Salgótarjánban történt, mikor az acélgyári Munkás Szent József-templomból és a mellette lévő ferences rendházból eltávolították a szerzeteseket, köztük Atanáz atyát.

1955-ben került Kótajba, aminek filiája Nyírszőlős. Két hónap szolgálat után a plébános közölte vele, hogy nem tudja fizetni, mert nincs pénz, Nyírszőlősről ugyanis nem folyik be az egyházi adó. Erre Atanáz magára vállalta a helyi hittanórákat és szentmiséket, látogatta a családokat, és gyűjtötte az egyházi adót. Pár hónap alatt rendeződött a helyzet, befolyt annyi pénz, hogy a plébános és a káplán is hozzájutott a fizetéséhez. Adószedés közben értesült róla, hogy a szőlősiek templomot szeretnének, mivel többen vannak, mint a görög katolikusok, még sincs saját templomuk. Kihirdette, hogy a januári házszentelésekért kapott összeget a templom építéséhez szükséges terméskő vételére fordítja. Mindent megtett annak érdekében, hogy pénzt gyűjtsön a templomépítésre.

Atanáz atya nem fogadta meg az ávós tanácsát. Megmaradt a Bibliánál. Élete végéig hű maradt szerzetesi fogadalmához, pedig nem volt könnyű élete.

 

Miskolcon született, 1915-ben. Jászberényben és Gyöngyösön végezte teológiai tanulmányait, 1941-ben tett örökfogadalmat, 1943-ban szentelték pappá. Mohácson, Salgótarjánban, Gyöngyösön, Gyöngyösorosziban, Kunszentmártonban, Nagyivánban, Kótajon, Nyírszőlősön, Ózdon, Balkányban szolgált káplánkánt vagy kisegítő lelkészként. 1967-ben kapott először plébánosi kinevezést Kálmánházára. További plébánosi helyei: Tiszabercel, Sajógalgóc, Perkupa, Karancslapújtő, Cered, Bárna, Nyírszőlős. 1991-ben tért vissza ferences rendi keretbe, azóta Gyöngyösön majd Esztergomban volt lelkipásztor.

 

–Ferences Sajtóközpont–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.