Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-23 14:24:00

Szkeptikusok gerilla marketingre gyanakszanak

Miért maradt el a szombati végítélet?

A végítéletet prédikáló Harold Campling szombat délután hat órára jelezte előre az elragadtatást. Úgy néz ki, elmaradt.

A 89 esztendős kaliforniai prédikátor szerint a kiválasztott hívőket a jelzett időpontban Jézus magával ragadta volna a mennyekbe, míg a nem hívőket az egész bolygón végigszántó földrengéssorozat térítette volna jobb belátásra.


Csalódott netezők

Bár világszerte elég kevesen vették komolyan a figyelmeztetést, azért megmozgatta a hívők és nem hívők fantáziáját egyaránt. A twitteren délután 6 óra körül gombamód jelentek meg az elragadtatással kapcsolatos bejegyzések. „Itt Új-Zéland, 6:06, és a világnak még mindig nem lett vége. Földrengés se volt. Mindenki aki az elragadtatásra vár, lepihenhet. #Rapture” írta például Daniel Boerman, aki saját bevallása szerint kíváncsian várta lesz-e valami a beígért apokalipszisből.

Az ausztráliai Jon Gall sokkal csalódottabban vette tudomásul az elmaradt földindulást: „az elragadtatás ideje Melbourne-ben. Ha engem kérdeztek, eddig elég unalmas. Már 50 perce semmi, pedig pattogatott kukoricát és sört is készítettem a show-hoz.” A brisbane-i KillaJeules hasonlóképp addott hangot csalódottságának: „Délután 6:37, Ausztrália. Se földengés, se repkedő prédikátorok, se zombik. Semmi meglepetés :(”. Magyarországon a mai napon viszont már facebook csoport is alakult "Egymillióan, akiket elragadott az Úr május 21.-én. De már elmúlt" néven.


Nem volt B-terv

Harold Campling dollármilliós üzletet épített ki az apokalipszist hirdető jóslataira alapozva. 1994-re egyszer már meghirdette a világvégét, és amikor elmaradt, annyival magyarázta, hogy számítási hiba történt. Pontosan nehezen megbecsülhető, hogy mennyien vették még ezek után komolyan a szombatra meghirdetett végíteletet, de az biztos, hogy az általa üzemeltetett Family Radio Worldwide több millió embert ér el világszerte. Az elmúlt időszakban a rádió és Campling hívei folyamatosan hirdették a közelgő elragadtatást. Saját bevallásuk szerint Camping és követői 100 millió dollárt költöttek hirdetésekre, óriásplakátokra és kiadványokra.

Camping követői a világvégét hirdetik New Yorkban

Szombaton Camping és követői csendben, a korábbi hetektől eltérően a nyilvánosságtól visszavonulva várták, hogy Jézus magával ragadja őket. Az általuk üzemeltetett rádió is beszüntette a sugárzást, azóta is pusztán egy szignál hallható a csatornán. Míg az emberek nagy többsége kinevette a Campingék várakozását, bulikat rendeztek és cinikus üzenetekben kommentálták az elmaradó eseményeket, több vallásos szervezet is figyelmeztett, hogy azok a hívők, akik komolyan vették az előrejelzést, mindenképpen pszichológiai és lelki segítségre szorulnak. Camping maga múlt héten a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy „nincs B-terv” arra az esetre, ha mégsem következne be szombaton a világvége. Az interneten olvasható szkeptikus vélemények szerint az egész felhajtás egy gerillamarketing akció része volt, aminek még lesz folytatása.

 

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.