Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-11 06:58:00

Kiválasztottságtudat és vallási fanatizmus

Miért feszíttette meg magát egy koreai férfi?

Hétről hétre mind extrémebb, dél-koreai keresztényekkel kapcsolatos hírek sokkolják a világot – legutóbb egy keresztre feszített holttestre bukkantak.

Két sajátos, dél-koreai hír járta be a világsajtót: első szerint majdnem minden koreai család könyvespolcán megtalálható a Talmud, és a szülők a szent irat olvasására kötelezik gyermekeiket. A másik hír arról szólt, hogy egy dél-koreai férfi keresztre feszített holttestét találták meg egy Szöul közelében lévő, elhagyatott kőbányában. A két hírben közös vonás a kiválasztottságtudat és az ebből fakadó vallási fanatizmus.


Tekintély és mártírhalál

A radikális hitkövetéshez kapcsolódik a koreai néplélekben felismerhető, nagyfokú tekintélytisztelet és az önmagát a hitért feláldozni képes odaszántság. A koreai kereszténység rövid ideje alatt számos vértanú lelte halálát a vallási összeütközésekben; a mártírok a mai napig nagy hatással vannak a félsziget keresztényeinek gondolkodására, és példaként szolgálnak Krisztus megalkuvás nélküli követésére.

A keresztre feszített férfi az újszövetségi leírásoknak megfelelően, Krisztus áldozatának jól ismert körülményeit utánozva halt meg. A fején lévő töviskorona, a test oldalán talált szúrt seb és a kereszt mellett talált két másik kereszt is ezt bizonyítja. Egyelőre csak találgatni lehet − bár a fanatizmus szempontjából mindegy −, hogy öngyilkosságról vagy valamely szélsőséges csoport rituális áldozatáról van szó.


Tudás mindenekfelett?

A koreai édesanyák által a „Tudás világosságának” nevezett Talmudot azért olvastatják a gyermekekkel, hogy megtalálják, és ha lehet, megtanulják a zsidó emberek sikerességének, világszerte elismert tudásának a kulcsát. A koreai szülők odaadó törekvése utódaik taníttatásában még az ázsiai népek között is figyelemreméltó jelenség. A tudás és a tudományos műveltség magas szintű elismerése a konfuciánus gyökerekből táplálkozik, ahol az idős, bölcs tanítómester életpéldája követendő és a legnagyobb tiszteletnek örvend.

A koreai gyermekek terhelése egészen korán, néhány éves kortól, már az iskolarendszer előtt megkezdődik. A szülők óvodáskorú gyermekeiket hangszeres és nyelvi képzésekre íratják be, s ezeket a tanulmányokat ők délutáni elfoglaltságként egészen az érettségi vizsgáig folytatják. Az iskola utáni képzéseket azonban nem kötetlen, szakkör jellegű foglalkozásként, hanem sokkal inkább komoly szakmai alappal bíró és mentori célú felkészítésként művelik a koreai társadalomban.


Divatos messiásvallások

A Talmudhoz való viszonyulás oka a tudás tisztelete mellett egyfajta titkos ismeret feltételezése, ami szerintük többek között a sok zsidó származású Nobel-díjas kutató működését magyarázza. A kiválasztottságtudat pedig a koreai nép körében is erőteljesen érzékelhető. A koreai kereszténység száz éve alatt a második legnagyobb misszionárius kiküldő nép lett az Egyesült Államok után, küldetését főfoglalkozásként tekintő több mint tízezer koreai misszionárius hirdeti az Igét világszerte, még a keresztényeket nyíltan üldöző muszlim államokban is.

A koreai messiásvallások sorában az utóbbi években megjelenő, Jézus királyi uralma nevű közösség szép számmal szerzi új híveit. Vezetője egy bizonyos Szeretet pásztornő, aki állítása szerint birtokolja az igaz keresztény tanítást, és helyre tudja állítani az elbukott koreai kereszténységet. Kurzusokat szervez lelkészeknek, ahol a régi életről és az új életről szóló tanítássorozatát követően az új élet szimbólumaként átadja a résztvevőknek„Jézust”.

A vallásról igen keveset lehet tudni, de a fényképekről jó látható, hogy a királyi jelmezben és koronában, trónszéken ülő vezetőnő, akinek a feje fölött az Univerzum királysága felirat szerepel, messiásként osztja áldásait. A karizmatikus kereszténységre rendkívül módon hasonlító gyülekezet a Biblia tanításait hirdeti, és mainstream keresztény énekeket és liturgiát használ összejövetelein. Szeretet pásztornő a tagok tanúsága szerint különös jeleket és csodákat produkál.

 

T.Z. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.