Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-02-16 11:30:00

Tízezreket érinthet a döntés

Megkaphatják pénzüket az egyházi intézmények dolgozói

Márciusban megkaphatják az egyházi fenntartású intézményekben dolgozók azt a bérkiegészítést, ami a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó bevezetése miatt esne ki fizetésükből.

Az oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben dolgozók bérhiánya mintegy 1,2 milliárd forint -  hívta fel a figyelmet Pálffy István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője
Hozzátette: a kormány most azt tudja vállalni, hogy a négy nagy történelmi egyháznak és az ilyen feladatokat vállaló kisegyházaknak ezen összegnek a felét, 600 millió forintot rendelkezésre bocsát. Így az érintett dolgozók következő bérfizetési papírján már legalább az a nettó összeg szerepelhet, ami decemberben. A döntés több tízezer embert érinthet - mondta az bér- és adómonitoring bizottság KDNP-s tagja.

Pálffy István tájékoztatása szerint az erről szóló tárgyalások kedden megkezdődtek Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma közigazgatási államtitkára és Szászfalvi László, a közigazgatási tárca egyházügyekért felelős államtitkára részvételével. A felek megállapították, hogy ezekben az intézményekben a bérkiegészítésre ugyanúgy szükség van, mint a közszféra bármely más területén - közölte a kereszténydemokrata politikus.

A  bérkiegészítés fennmaradó részének biztosítása, ütemezése a tárgyalások következő szakaszában "rajzolódhat ki". Van egy olyan kormányzati elképzelés, hogy a zárszámadási törvénynél kompenzálják ezt az összeget - fogalmazott Pálffy István.
 A poltikus beszélt még arról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született ajánlásról is, amit a munkáltatók eddig nem érvényesítettek. E téren az az álláspontjuk, hogy a szakszervezeteknek nem a kormányra kell mutogatni, hanem ki kell tudni "verekedniük" érdekérvényesítő eszközökkel a munkavállalóknak a kiegészítést.

A kormány részéről az merülhet fel - ezt a bér- és adómonitoring bizottság vizsgálja -, hogy egy módosítással bizonyos jövedelemhatár alatt kivezessék a szuperbruttót a rendszerből. Ez azoknak a gyermektelen munkavállalóknak a problémáját oldaná meg, akik minimálbér és 290 ezer forint alatt keresnek. Az üdülési csekk megadóztatása miatt kialakult helyzetet szintén vizsgálja a bizottság - tette hozzá Pálffy István.

(mti)
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.