Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-04-26 13:27:00

Gazdasági kérdésekre is várják a választ a hívek

Megfér egymás mellett a kereszténység és a kapitalizmus?

Az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy a keresztény értékrend összeegyeztethetetlen a kapitalizmus eszmerendszerével − derül ki a tengerentúli Valláskutató Közintézet és a Vallási Hírszolgálat felméréséből.

Az összes megkérdezett 44 százaléka egymással összeegyeztethetetlennek, míg 36 százaléka összhangban lévőnek tartja a kapitalizmust a keresztény értékekkel. A magukat kereszténynek vallók 46 százaléka szerint mond ellent a kapitalizmus a kereszténységnek, és 38 százalékuk szerint megfér egymás mellett a két értékrend, ellentétben a magukat egyik vallási felekezethez sem tartozónak vallók 40 és 32 százalékos eredményével. A többi megkérdezett nem tudott véleményt alkotni a kérdésben.

Jelentős különbség tapasztalható az eloszlásban a nemek, a párt- és a jövedelmi szempontok figyelembevételekor. Például amíg a nők 50 százaléka találta összeegyeztethetetlennek a két értékrendet, addig a férfiaknak csak a 37 százaléka volt ezen a véleményen. A demokraták 53 százaléka szerint ellentét van, 26 százalékuk szerint összhang, a republikánusok és a Tea Party hívei közt megfordul az arány, 46 százalék és 56 százalék véli, hogy összeegyeztethető, 37 százalék és 35 százalék pedig úgy, hogy nem.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a megkérdezettek 62 százaléka szerint az egyre növekvő vagyoni egyenlőtlenség az egyik legnagyobb probléma jelenleg az Egyesült Államokban, és csak 24 százalék véli úgy, hogy ez nem is olyan nagy gond. Szignifikáns különbség tapasztalható a kérdést illetően korcsoportok szerint. Míg a fiatalok (18−34 évesek) 71 százaléka van azon a véleményen, hogy ez az egyik legnagyobb probléma, addig a 65 év felettieknek csak az 56 százaléka. A közvélemény-kutatás kimutatta, hogy az amerikaiak közel kétharmada (66%) igazságosnak tartja, hogy a tehetősebbek több adót fizessenek, mint a középosztályhoz tartozók vagy a még kevesebbel bírók.

Az amerikaiak többsége felekezeti hovatartozástól függetlenül egyetért abban, hogy a vallási vezetőiknek fel kell szólalniuk a társadalmi kérdésekben, de inkább megosztott azt illetően, hogy gazdasági kérdésekben is így kell-e tenniük. Megkérdezték az embereket, hogy fontosnak érzik-e felekezetük vezetőinek nyilvános fellépését olyan kérdésekben, mint például az abortusz, a homoszexualitás, a bedőlt hitelű ingatlanok elárverezése, a deficit csökkentése, a minimálbér emelése vagy a gazdagok és szegények közötti egyre nagyobb szakadék megléte.
 

Gazdasági kérdéskörben a vallásos amerikaiak a leginkább a gazdagok és szegények között tátongó űrrel szembeni megnyilatkozást várják a papságtól. A katolikusok 61 százaléka, a protestánsok 51 százaléka és az egyéb keresztény közösségbe tartozók 61 százaléka várja az egyházi szolgálatot teljesítők ilyen véleménynyilvánítását.


–szederkényi–
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.