Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-17 17:50:00

Nehéz időkben a lelki egységet kellene erősíteni az egyházban

Magyarellenes botrányt gerjeszt a szlovákiai Pravda?

Batta István, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház szóvivője a mindennapi.hu-nak nyilatkozott. Elmondása szerint a Pravda újságírója, Radovan Krcmárik meg sem várta az egyház állásfoglalását.

Batta István véleménye szerint a leírt állítások nem megalapozottak, félreértelmezik a két egyház egyesülését és sok dolgot összemos az újságíró. Elmondása szerint az újságíróRadovan Krcmárik bár írásban feltette a kérdéseket, nem várta meg a Szlovák Református Keresztyén Egyház (SZRKE) állásfoglalását, holott az egyház megválaszolta azokat.


Hol marad a testvéri szeretet?

A szóvivő elmondta: a csatlakozás még nincs aláírva; a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata hozott döntést arról, hogy csatlakozni szeretne a regionális, határokon átívelő, azonos vallású, azonos kálvinista hiten és hitvallásokon, történelmi múlton és liturgiai nyelven alapuló egyházi közösséghez.

Batta István elmondta: nem értik a szlovák hívek zúgolódását, hiszen egyházuk a testvéri szereteten alapul. Eddig is megtettek mindent, hogy ne legyen etnikai alapú megkülönböztetés, és ezután sem változnak majd az erőviszonyok.


A szóvivő hangsúlyozta: a szlovák híveknek meg kell érteniük, hogy a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház csatlakozása az egységes Magyar Református Egyházhoz nem ellenük irányuló akció. A döntést a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház zsinata hozta. Az egyház jogrendje nem ismeri a kisebbség vétójogát.

Egy a nép, egy a nemzet

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a „nagymagyar kezdeményézés” címkéről, amelyet az összefonódásra aggattak, Battai István elmondta: mindannyian egy nép, egy nemzet körébe születünk, ez határozza meg identitásunkat. Sokaknak kapóra jön a csatlakozás apropója, így lehet felkavarni az állóvizet és politikai feszültséget gerjeszteni.

A szlovák hívők közös állásfoglalásukban hangoztatják, hogy ezek után felül kellene vizsgálni a szlovák állam által, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyháznak nyújtott támogatást. Battai István erre reagálva elmondta: 1996-ban, a szlovák hívők kérésére etnikai alapon hozták létre a két szlovák ügyviteli nyelvű egyházmegyét. Az Egyházuk nem változtat földrajzi helyet, mindannyian szlovák állampolgárok, Szlovákiában fizetnek adót így szerinte felesleges ilyen jellegű mélységekbe bonyolódni. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nem alárendeli magát valaminek, hanem csatlakozik valamihez. Battai azt is elmondta: félreértik a határon átnyúló, közép-európai jelentőségű, jogalanyiság nélküli, a Magyar Református Egyház kálvinista közösség alkotmányát, amely elismeri a csatlakozók teljes függetlenségét.

A szóvivő a mindennapi.hu-nak azt is elmondta: az SZRKE óhajtja a tárgyalást, a párbeszédet a szlovák hívekkel, mivel félreértések sorozatáról van itt szó.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.