Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-25 22:04:00

A templomi munka segíthetne a visszatérésben

Legaktívabb tagjait hanyagolja el az egyház?

Heinzpeter Hempelmann teológiaprofesszor meg van győződve arról, hogy a lelkészeknek nem csak az időseket kellene születésnapjukon köszönteniük, hanem a közösség középkorú tagjait is a 30. és a 40. születésnapjukon.

A középkorú emberek csak kevés figyelmet élveznek, aktív közösségi munkájuk ellenére – állítja a teológus. Hempelmann a Német Evangélikus Egyház (EKD) a stuttgárti „Zentrums Mission in der Region” teológiai tanácsadója. Véleménye szerint az egyház nem fordít elég figyelmet azokra a tagjaira, akik mind a finanszírozásban, mind a közösségi élet egyéb területein a legaktívabbak.

Még karácsony estéjén is, ami hagyományosan a leglátogatottabb egyházi ünnep, a tagok 25 százaléka jön csak el. Amit mi nyújtunk, nem elég az embereknek – mondja a teológus. Ahhoz hogy barátságosabb környezetet teremtsünk, minden közösségben olyan „cserkészekre” lenne szükség, akik közvetítik a keresztény üzeneteket a mindennapokban, akár a fitnessteremben vagy a szociális ellátásban részesülő családok körében. Sajnos a lelkészeknek nincs mindig lehetőségük, megfelelő hátterük, hogy az elvárt környezetet megteremtsék. Hempelmann szerint a templomi munka az új élettapasztalatokon keresztül sokaknak segítséget nyújthatna.

 

jesus.de/mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.