Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-21 15:04:00

Súlyosbodó vallási-etnikai tragédiát előzhetett meg az egyeztetés

Közeledik a Vatikán a muzulmánokhoz

Jelentős enyhülést hozhat a malajziai moszlimok és keresztények között egyre súlyosbodó vallási konfliktusban a monarchia miniszterelnökének és XVI. Benedek pápának a közelmúltban véget ért találkozója.

Diplomáciai kapcsolatok ügyében kötött megállapodást Malajzia és Vatikán – adta tudtul a BBC News. A közeledésre XVI. Benedek pápa és Najib Razak miniszterelnök találkozóját követően került sor. A kapcsolatok felvételére évekkel ezelőtt került sor a katolikus egyház és a moszlim többségű alkotmányos köztársaság között.

A közelmúltban létrejött találkozó igazi apropóját az adta, hogy egyre több panasz lát napvilágot a keresztények hátrányos megkülönböztetése miatt, a miniszterelnök ezzel kapcsolatban igyekezett megnyugtatni az incidensekben érintetteket. Megerősítette: az etnikai és vallási feszültségek további fokozódásának megelőzése érdekében hamarosan országos közvélemény-kutatásokat kezdenek.

A hivatalos vatikáni tájékoztatás szerint a találkozó „szívélyes beszélgetés volt, melynek minden bizonnyal pozitív következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatok erősödésével. Mindennek megerősítésére a két állam diplomáciai kapcsolatban szentesítette az együttműködési szándékot.” A kulturális és vallási párbeszéd megvitatásán túl a feszültségeket lezáró békéltetési folyamat lehetőségeiről is szó esett.

Malajzia lakosságának közel 9 százaléka keresztény, az ország Alkotmányában rögzítve van a vallásszabadság, ám ennek ellenére az utóbbi években jelentősen erodálódtak az ország vallási kisebbségének jogai. Az egyik legemlékezetesebb incidens 2009-ben pattant ki, amikor az állami hatóságok megpróbálták kikényszeríteni, hogy a magukat kereszténynek vallók egyáltalán ne is használhassák az „Allah”-kifejezést, pedig keresztény vezetők évtizedek óta használták Istenre ezt az elnevezést.

A konfliktusok egyre mélyültek az iszlám mecseteket ért állítólagos keresztény támogatások miatt is, tovább súlyosbította a helyzetet, hogy számos moszlim szent helyet csúfítottak el ismeretlenek sertésfejekkel – melyek az iszlámban egyértelműen a tisztátalanságot szimbolizálják. Ramon Navaratnam, a malajziai vallásközi tanács tagja ezt követően szorgalmazta, hogy a konfliktusok enyhítésére az állam kezdeményezzen kapcsolatfelvételt a Vatikánnal.

A kibontakozó békefolyamatot azonban jelentősen hátráltathatja a tény, hogy moszlim csoportok jelentős kiváltságokra tettek szert az utóbbi időszakban. 2008-tól tartanak számon újabb, jelentős kisebbségeket is a keresztények mellett, a keresztények mellett az ellenzékhez soroltak a kínaiak, az indiaiak, azaz a buddhista és hindu vallásúak is. Ezzel együtt megnőtt a rasszizmus és vallásszabadság hiánya miatti panaszok száma is.

 

BBC News/ Illyés Szabolcs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.