Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-18 19:00:00

Westboro újratöltve

Katonafeleségek a gyülekezet ellen

Szomorú a 70 fős amerikai Westboro gyülekezetnek, hogy nem lehet ott mindenütt. Az ellentmondásos szekta a napokban is több helyen kelt zavart, egy volt first lady temetésén is.

„Nulla másodpercig, sőt, még egy nanoszekundumig sem fog álmatlanság gyötörni minket a véleményeitek és az érzéseitek miatt” – hirdeti a kansasi Westboro gyülekezet a honlapján. A megosztó közösség évtizedek óta hű ezen megállapításához, amit már azzal is bizonyított, hogy 822 városban 46110 tüntetést szervezett. A megmozdulásokon többnyire minősíthetetlen hangon Isten ítéletét és gyűlöletét hirdetik többek között a hozzátartozóikat gyászolóknak. Nem véletlen, hogy a facebookon a Katonafeleségek a Westboro gyülekezet ellen nevű csoportot a közösség létszámánál ötvenszer többen kedvelik, immáron 3 és fél ezren.


Meleg helyzetek

Július 14-én a kansasi gyülekezet Fort Millben tervezte megzavarni a 29 éves tengerészgyalogos, Thomas Joseph Dudley temetését, aki Afganisztánban esett el. A Fort Millben élő veteránok alaposan felkészültek arra, hogy megvédjék a gyászoló családot, és kiszállt a hazafias motorosok egy csoportja is, ám végül nem történt nagyobb botrány. Sokan ezért már a Westboro hitelességét feszegetik, elvégre idén már több alkalommal is beígérték úgy a látványos tüntetést, hogy végül meg sem jelentek az eseményen.

A szekta szerint Isten azért bünteti Amerikát, mert az USA eltűri a bűnt, mi több, támogatja a melegek jogait. Ez Phelps tiszteletes szerint égbekiáltó bűn, amiért Isten bizony bosszút áll. Az ő olvasatában Isten irtja a külföldön szolgálatot teljesítő katonákat, mi több „a katonai temetések pogány orgiákká és bálványimádó istenkáromlássá váltak, s ezeken Szodoma trágyadombi isteneihez imádkoznak”.


Teológiai mélységek

A hivatalosságok által gyűlölködő csoportként elkönyvelt gyülekezetre jellemző, hogy honlapjukon fennen hirdetik, hogy „Isten gyűlöli a buzikat”. Szerintük ez „egy mély teológiai kijelentés, amire a világnak nagyobb szüksége van, mint az oxigénre, a vízre és a kenyérre”. Azt ugyan nem tudjuk, tényleg erre van-e szüksége a világnak, mindenesetre az amerikai legfelsőbb bíróság néhány hónappal ezelőtti döntése szerint a gyülekezetnek jogában áll temetések közvetlen közelében gyűlöletkeltésre is alkalmas transzparenseket lóbálni és a környezetüket beszédekkel hergelni.

Már csak ezért is nagy elánnal veti bele magát a szélsőséges közösség a nyári tüntetésekbe. Hétfőn, Illinois államban, a kormányzói hivatal és egy zsidó szervezet előtt fognak tüntetni a „gonosz nemzet” feletti hatalom és „a gonosz zsidók” ellen, majd gyorsan lezavarnak egy KISS-koncert előtti méltatlankodást, hogy néhány nappal később New Yorkban, a melegházasságok ellen keljenek ki. Nem sokkal később az American Idol (az amerikai Megasztár) felvételét igyekeznek majd megzavarni, mivel „értéktelen énekeseket hamis istenekként tisztelnek”, s a program szerintük „ünnepli a szodómiát”.

Ebben az összeállításban furcsának tűnhet, hogy július 9.-ei közleményükben Betty Ford három nappal későbbi temetésére is hirdettek tüntetést. A szekta arra hivatkozik, hogy Gerald Ford elnök 93 éves korában elhunyt felesége 58 éven át élt házasságtörésben. Phelpsék szerint mivel a nőnek már volt egy korábbi házassága, hiába vált el első férje alkoholizmusa és kegyetlenkedései miatt 1947-ben, technikailag – Isten előtt legalábbis – annak felesége maradt Forddal kötött házassága után is. A gyülekezet sok minden egyébbel is vádolja a halott first ladyt, aki szerintük minden bizonnyal a pokolban szenved örökkön-örökké.

M. O.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Westboro
  • Egy baptista csoport szerint Isten küldte Breiviket
  • Melegek temetésén gyalázkodhat a kisegyház
  • Gyülekezet készül megzavarni a temetést

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.