Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-10 10:00:00

A csődbe ment evangéliumi gyülekezet temploma megfelel az előírásoknak

Katolikusok megvásárolnák a Kristály Katedrálist

Élénken érdeklődik a kaliforniai Orange-i katolikus egyházmegye a nemrég csődbe ment, evangéliumi gyülekezet Kristály Katedrálisának megvásárlásáról. Az épület impozáns, a liturgikus tér megfelel a katolikus előírásoknak.

Lehetséges, hogy igazi római katolikus katedrálissá válik az egyik, dél-kaliforniai evangéliumi gyülekezet által 1970-ben megalapított Crystal Cathedral – adta tudtul a CNN. Mint azt korábban a mindennapi is megírta: Robert H. Schuller több tízezer hívet számláló, nemzetközi szinten is ismert evangéliumi közössége szorult anyagi helyzetbe került. A gazdasági válság hatásai keményen éreztették magukat az anyagi hivalkodástól sem mentes gyülekezetnek felajánlott adományok megcsappanásával, a rendkívüli költségeket felemésztő, a mai világ egyik turisztikai „csodájaként” is jegyzett üvegpalota és a gyülekezethez köthető médiabirodalom üzemeltetési költségeit nem fedezték a bevételek és a közösség anyagi csődbe jutott.

A hónapokig tartó találgatásokat követően az Orange-i római katolikus egyházmegye hivatalosan is bejelentette: vizsgálja a vitás templom-ingatlan megvásárlásának lehetőségeit. Tod D. Brown, az egyházmegye püspöke a CNN-nek elmondta: aggódik, hogy az esetleg hosszasan elhúzódó csődeljárás miatt kárt szenved a rendkívüli templom, melynek liturgikus tere a katolikus rendtartás számára is hasznosítható lehet. A püspök ráadásul hozzátette: jelenleg nem rendelkeznek a szertartási igényeknek megfelelő székesegyházzal, hiszen közösségük 1,2 millió katolikus hívót számlál, amivel az Egyesült Államok 11. legnagyobb egyházmegyéjének számítanak.

A katolikus bejelentéssel együtt elindult a licit: a kaliforniai Chapman Egyetem még aznap úgy nyilatkozott: 46 millió dollárt ajánlanak az üvegtemplomért. Az intézmény honlapján indoklás is olvasható: a templomot is magában foglaló, 35 hektáros Garden Grove ingatlan mindössze hárommérföldnyire fekszik az egyetem kampuszától. Mindemellett úgy vélik: a katedrális a megye egy jól ismert szimbóluma és a környező ingatlanokkal együtt mintegy 329 ezer négyzetméternyi, oktatási célokra hasznosítható területet nyerhetnének. A katolikusok mindehhez annyit fűztek hozza: a gyülekezet vegye figyelembe, hogy más jellegű hasznosítás esetén nem istentiszteleti célra fogják igénybe venni a megszentelt területet.

A templomot felépíttető Robert H. Schuller tiszteletes nemmel szavazott a gyülekezet döntéshozó fórumán katolikus eladás ügyében a múlt héten, ám a testület ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: a 84 esztendős tiszteletes fél-nyugdíj mellett tevékenykedik, de a gyülekezetben betöltött szerepe folyamatosan változik. Lehetséges, hogy korára való tekintettel tiszteletbeli vezetői tagságban részesítik, ami vétójogának megvonásával is együtt jár. 

 

-mi-/CNN

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.