Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-14 19:08:00

Nyolc országban különösen aggasztó a vallási kisebbség helyzete

Jelentés a vallásszabadság helyzetéről

Az amerikai külügyminisztérium a nemzetközi vallásszabadság helyzetéről kiadott új éves jelentésében nyolc ország esetében fejezte ki aggodalmát.

Különös aggodalomra ad okot a vallási elnyomás és a diszkrimináció Eritreában, Észak-Koreában, Iránban, Kínában, Mianmarban, Szaúd-Arábiában, Szudánban és Üzbegisztánban -– jelent meg kedden Washingtonban. A minisztérium beszámolója szerint Mianmarban több száz buddhista szerzetest tartóztattak le. Eritreában 2-3 ezer „nem regisztrált egyházi közösségi" tag van börtönben. Szaúd-Arábiában pedig a nem-muzulmánok nem gyakorolhatják nyíltan hitüket.

További tíz ország – Afganisztán, Egyiptom, Irak, Nigéria, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Venezuela és Vietnam – nem tesz eleget a vallási kisebbségek védelme érdekében – panaszkodott a jelentés szerzője. Hillary Clinton külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a Közel-keleti és Észak-afrikai demokratikus átmenet az etnikai és vallási kisebbségeket fokozottan veszélyezteti.

A hatályos jogszabályok szerint az amerikai kormány szankciókat vezet be azon országokkal szemben, melyek a „különös aggodalomra okot adó” kategóriába tartoznak a vallási diszkrimináció szempontjából. Biztonsági okokból azonban a kormány lemondhat a szankciókról – hangoztatta Suzan Johnson Cook, a vallásszabadság amerikai nagykövete. Szaúd-Arábia évek óta szerepel a listán a vallásszabadság megsértése miatt, de ellene a szankciókat soha nem alkalmazták.

A Német Szövetségi Köztársaságot a Külügyminisztérium jelentése pozitívan értékelte. Németország javított a muszlimok és más kisebbségek integrációján, valamint visszaszorította a vallási csoportok elleni erőszakot. Az amerikai kormány mindazonáltal aggodalmát fejezte ki az egyes vallási kisebbségek kezelése kapcsán, különösen a szcientológia és a Jehova Tanúi esetében. 2010-ben összesen 198 országban vizsgálták a vallásszabadság helyzetét.

 

jesus.de/mindennapi

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.