Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-02-10 08:00:00

Angol nyelvű keresztény könyvek toplistája

Isteni olvasmányok

Betekintés a londoni, washingtoni könyvesboltok keresztény tematikájú olvasnivalóiba. Az ottani trendek jelezhetik, milyen könyvekkel fogunk hamarosan jó eséllyel Budapesten is találkozni.

Magyarországon 2010-ben is a Biblia fogyott a legjobban a keresztény tematikájú könyvek között, ám alig maradt le mögötte Young friss bestsellere, A viskó. Vagyis a hazai közönséget elsősorban a „tiszta forrás” és a komoly erkölcsi-teológiai tartalommal bíró vallási fikció látszik érdekelni. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a jóval nagyobb piacon jóval nagyobb hagyománya van a keresztény irodalom olvasásának, kritikájának és megbecsülésének.

Az elismert amerikai magazin, a Christianity Today például több kategóriában (apologetika/evangélizáció, spiritualitás, teológia/etika, bibliatudomány, keresztyén életmód, keresztyénség és kultúra, misszió, egyház/lelkipásztori vezetés, fikció, történelem/életrajz) is oszt díjakat. Ez az elismerés jár egyébként a legnagyobb presztízzsel az amerikai hívő könyvkiadásban.


Hatásvadászok

A Christianity Today alaposságára jellemző, hogy a nemrégiben közzé tett 2011-es díjazotti listájukon szereplő műveket összesen 62 kiadó 427 könyvéből válogatták össze. A könyvek tehát nem feltétlenül az eladási rekordok döntögetésében jeleskedtek, de valamiért a szerkesztők és a bevont irodalmárok, teológusok, bírák úgy ítélték meg, ezek a művek voltak (vagy lehetnek) a legnagyobb hatással az evangéliumi élet, gondolkodás és misszió területeire.

Sokszor, és nem ritkán okkal vádolható az amerikai kultúra azzal, hogy direkt vagy indirekt módon dominanciára tör. Nos, örömhír lehet az olvasóknak, hogy 2011-ben brit tudóst díjaztak a legjobb apologetikai mű szerzőjeként. A Cambridge-i Egyetem legendás professzora (számos, magyarul is megjelent könyv szerzője), Alister McGrath The Passionate Intellect (A szenvedélyes intellektus) című munkájában a keresztyén hit és az elme „tanítványozásának” kérdéséről értekezik, és amellett érvel, hogy a teológiának valamint a hiteles apologetikának nemcsak az észhez, de a szívhez, a képzelethez is szólnia kell.


Célkeresztben a jellem

A spiritualitás kategóriában is veterán szerzőt ismert el az amerikai magazin zsűrije. Eugene H. Peterson a Practice Resurrection (Gyakorold a feltámadást!) című könyvében Pál apostolnak az efézusi gyülekezethez írt levelét magyarázva azt hangsúlyozza, hogy a krisztusi jellem kimunkálásán buzgólkodjunk. Mi több, megfeddi az amerikai egyházat azért, mert gyakran az újjászületést a Krisztusban való növekedés és jellemfejlődés kárára hangsúlyozza. Hasonló mű vitte el a pálmát a teológia kategóriában is. N. T. Wright szintén a keresztyén jellem formálódásának fontosságát ecseteli az After You Believe (Miután hitre jutottál) című könyvében.

A kígyó, mint vallási szimbólum történetét dolgozza fel az ókori közel-keleti vallások hiedelmeiből kiindulva James H. Charlesworth. Méghozzá olyan alapossággal, hogy ezért övé lehetett a bibliai tudományok kategóriában a fődíj. Igaz, megosztva, mert a bírák szerint ugyanilyen fontos lehet a történelmi Jézusról szóló tanulmánykötet, amit James K. Beilby and Paul Rhodes Eddy szerkesztettek. A könyv erénye, hogy könnyedén, de elismerésre méltó pontossággal és távolságtartással foglalja össze az evangéliumi hívőket gyakran idegesítő, úgynevezett tudományos Jézus-kutatást.


Képmutatók-e a keresztyének?

A keresztyén életmód kategóriában egy metodista lelkésznő könyve kapta meg a legfőbb elismerést. A What Was Lost (Ami elveszett) című könyvben a magzat elvetélésének traumáját igyekszik bemutatni, kibeszélni és segíteni feldolgozni a hasonló tragédián szintén átesett Elise Erikson Barrett.

A kereszténység és kultúra tematikában született művek közül a zsűri Bradley R. E. Wright amerikai szociológus könyvét találta a legfontosabbnak. A Christians Are Hate-Filled Hypocrites … and Other Lies You’ve Been Told (A keresztyének gyűlölködő képmutatók … és egyéb hazugságok, amiket hallottál) azokat a mítoszokat és hamis sztereotípiákat igyekszik ledönteni, megcáfolni, amelyek szerinte a világi, de még a keresztyén médiából is a hallgatókra áradnak.

A misszió tekintetében egyértelműen a kínai történések állnak az amerikai bírálók figyelmének a középpontjában. A Redeemed by Fire (Tűzben megváltottak) szerzője, Lian Csí a keresztyénség Kínában való terjedésének kérdéseit járja körbe. Elsősorban a Mao Ce-tung előtti kort vizsgálja, sokaknak izgalmas lehet, hogy az ázsiai keresztyénség sokszor kifejezetten idegenellenes volt, erős millenalista hangsúlyokkal.


Szeresd ellenségedet!

Csak májusban hozzák nyilvánosságra az Egyesült Királyságban az Év keresztyén könyvének címét. Mindenesetre sokat elárul az öt címre szűkült mezőny. A Son of Hamas (A Hamász fia) Moszáb Hasszán Juszuf életét meséli el. A szerző-főszereplő a Hamász terrorszervezetben nőtt fel, de később megtért, és ma már a terrorizmus igéi helyett azt hirdeti, egyedül az ellenség radikális szeretetén át lehet béke a Közel-Keleten. Esélyes még a díjra a Nobel-díjas anglikán főpap, Desmond Tutu könyve, de Rob Parsons The Sixty Minute Family című, a családi élet megreparálását rendszeres egyórás együttlétekkel kivitelező gyakorlati kézikönyve is.

Egész más lehet a kép akkor, ha nem szakértő zsűri vagy lelkes internetes szavazógárda dönt egy könyv értékéről, népszerűségéről. A vásárlások alapján óránként frissülő amazon.com keresztyén bestseller listáján olyan klasszikusok szerepelnek, mint a már említett A viskó vagy Gary Chapman szeretetnyelvekről értekező könyve, sőt, ki tudja, milyen okból, de oda még Sarah Palin, korábbi republikánus elnökjelölt önéletrajzi írása is felkerült.


Sz. B.

Kapcsolódó cikkünk:
Top 10 magyar keresztény könyv


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.