Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-25 09:30:00

Milánó: Adóval sarcolnák a székesegyházba zarándoklókat

Híveknek ingyenes, turistáknak fizetni kell

Különbséget akarnak tenni hívők és turisták között a milánói székesegyházban. A turistákra kiszabott belépőjegyből finanszíroznák a templom helyreállítását.

Egyházi adót készülnek bevezetni a milánói dómban - írta a La Repubblica napilap milánói száma azt a tervet kommentálva, miszerint a turistáknak belépőjegyet kell fizetni a műemléktemplomban való látogatásért.


Sürgős felújításra van szükség

A kezdeményezés a Veneranda Fabbricától, a székesegyház fennmaradásáért már 1387 óta felelős restaurátorműhelytől származik. - Különbséget kell tenni hívők és alkalmi látogatók között. Aki turistaként érkezik, járuljon hozzá az olasz gótika remekművének fenntartásához- nyilatkozta a sajtónak Angelo Caloia, a Veneranda Fabbrica igazgatója.

Caloia professzor emlékeztetett arra, hogy amikor esik Milánóban, a dóm középső hajójába behullik az eső. A számítások szerint a következő négy évben közel harminc millió euróra (8 milliárd forint) lesz szükség a templom sürgős restaurálásához. A 2015-ös milánói világkiállításra egy üveglift építését is tervezik, mely a látogatókat egyenesen a templom tetejére viszi majd fel.

A székesegyházat évente négy millióan keresik fel, hatvan százalékuk turista. A végső szót a milánói kúriának kell kimondani, de a templomi belépőjegy már a kilencvenes évek óta vitatémának számít Olaszországban.

A firenzei Santa Maria Novella templomban még 2001-ben merült fel, hogy a turisták fizessenek. A tartomány és a toszkánai fogyasztóvédő egyesületek mondtak nemet a tervre azt hangoztatva, hogy különbséget kell tenni templom és múzeum között. A velencei Szent Márk bazilikába azonban csak jeggyel lehet bejutni, ez azonban a bazilika múzeumába is belépést ad. A hívők a szentmisék időpontjában látogatják a templomot, és ha turisták is vannak közöttük, ilyenkor nem járhatják körbe a bazilikát.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.