Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-10 09:00:00

Hitharc a tűzoltó-hősök emléke ellen

Hisztikampányt kezdtek New York ateistái

Hét hős tűzoltónak állítottak emléket egy egyszerű utcanév-táblával, amint szerepel az a szó, hogy menny. Az istentagadók szerint ez az állam és az egyház szétválasztásának sárba tiprása.

Seven in Heaven Way – heten a mennyei úton: így emlékeztet Brooklyn egyik utcanév-táblája hét helyi tűzoltóra, akik az életüket adták mentés közben 2001-ben, az ikertornyok összedőlésekor. A nemrég leleplezett névtábla ellen felhorgadtak jó ízlést nélkülöző ateisták csapatai, akik kijelentették: készek akár a bíróságig is elmenni, hogy a szemüket sértő vallási tartalmat távolítsák el a közterületről.

- Egy szekuláris nemzetállamban élünk, a közterületeinken valójában nincs szükség egyetlen vallási jelképre, sőt jelzésre sem. Mindenkire, aki a 9-11-ben pusztult el, egyformán és tisztelettel emlékezünk, ez nem probléma, de ehhez nincs szükség a mennyei utalásokra – érvel sajátosan Kenneth Bronstein, New York City ateistáinak elnöke.

Bronstein úgy véli, hogy a jelzett utcanév-tábla kihelyezésével sérült az állam és az egyház szétválasztásának elve, hiszen a „menny” kifejezés egyértelműen a keresztény ideológiára tett utalás. Fel is vette a kapcsolatot az illetékes önkormányzattal azt javasolva, hogy változtassák meg úgy, hogy az szerepeljen rajta: emlékszünk a 7-911-re.

A hősöknek kijáró tisztelet okán az érintett csoportok nem reagáltak azonnal a Bronstein-kampányra, de az azóta eltelt időben New Yorkiak tömegek jelezték: nem értenek egyet a hőbörgő ateistákkal. Bronstein hangoztatja: kész perelni is vélt igazáért, szerinte az ügyük a szekularizáció hirdetése, hiszen tevékenységükkel a semlegességet akarják erősíteni. Sőt ennél is továbbment, a CNN-nek tett nyilatkozatában kifejtette: akár meghalni is kész ezért a „hitéért”, de semmiképpen nem hagyja, hogy egy ilyen affért „lenyomjanak a torkán”…

 

CNN/Illyés Szabolcs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.