Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-19 18:18:00

Zöldül a Vatikán

Hibrid meghajtású lesz a pápamobil

A környezetvédelem mellett teszi le a garast XVI. Benedek pápa, aki hamarosan hibrid meghajtású pápamobilba ül át. A Vatikán példát akar mutatni a teremtett világ megóvásában.

A Mercedes-Benz egyik németországi üzemében már épül a környezetkímélő jármű - írta meg a Wirtschaftswoche című magazin. A hibrid pápamobil elődjéhez hasonlóan gyöngyház fehér lesz, különleges kiépítése pedig lehetővé teszi, hogy a katolikus egyház feje 30 kilométert károsanyag-kibocsátás nélkül tegyen meg a járművel, amelynek konnektorról feltölthető akkumulátorai lesznek.

Az elektromos meghajtás nem jöhetett szóba, mert a pápamobilt úgy kell kialakítani, hogy támadás esetén ki lehessen menteni belőle a vallási vezetőt - tudta meg a magazin. Federico Lombardi vatikáni szóvivő megerősítette, hogy megrendelést adtak ki a Mercedes gyárnak, azt viszont cáfolta, hogy XVI. Benedek már szeptemberi németországi látogatásán kipróbálja a járművet. Valószínűbb, hogy az autó csak az év végére készül el. A patinás német autóüzem már évtizedek óta a Vatikán "beszállítója", és már több rendkívüli járművet gyártott pápáknak.

Mint a Mindennapi beszámolt róla, a Vatikán nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre: a Szent Péter-bazilika közelében található VI. Pál Auditórium ötezer négyzetméteres tetejét néhány évvel ezelőtt 2400 darab napkollektorral borították. Az audienciák, koncertek és konferenciák helyszíneként szolgáló, 6300 férőhelyes épületen elhelyezett napelemek évente háromszáz megawatt áramot állítanak elő.

mi, mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.