Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-02-21 13:55:00

A dublini főpásztor látványos szertartással követte meg az áldozatokat

Érseki vezeklés lábmosással – a pedofilügyek miatt

Lábmosással követte meg Diarmuid Martin dublini érsek vasárnapi miséjén a nemi visszaéléseket elkövető ír papok egykori áldozatait, akik szerint ez volt a legnyíltabb bocsánatkérés a katolikus egyház részéről.

A dublini Szűz Mária székesegyházban tartott vasárnapi mise keretében az egyik leglátványosabb katolikus bűnbánati szertartás, a lábmosás bemutatásával vezekelt Diarmuid Martin, a főváros érseke a pedofil visszaéléseket elkövető ír papok egykori áldozatainak megkövetésére. Az érintettek szerint eddig ez volt a legnyíltabb bocsánatkérés a katolikus egyház részéről az évtizedeken át rendszeres jelleggel elkövetett bűncselekményekért.
 

Három év után

Az ír kormány 2009-ben adta ki jelentését arról, hogy az ír egyház egyes papjai 1975 és 2004 között milyen nemi visszaéléseket követtek el gyerekek ellen, és hogy a katolikus intézmény „megszállottan” próbálta fedezni az elkövetőket és cselekményeiket. Ennek hatására a tegnapi szertartáson Martin érsek és Sean O’Malley bostoni bíboros a szertartás elején a bűnbánat jeleként arcra borult az üresen hagyott oltár előtt, majd odahívtak öt nőt és három férfit az egykori áldozatok közül, letérdeltek előttük, és megmosták a lábukat.

 – Megbocsátásodat kérjük, Urunk a bűncselekmények elfedéséért és azért, hogy ezáltal még több gyermeket szolgáltattunk ki a nemi visszaéléseknek. A dublini egyházmegye már soha nem lesz az, mint korábban. Az idők végezetéig hordozni fogja ezt a sebet magán – mondta Martin érsek, aki a Vatikán küldöttével, Sean O’Malley bostoni bíborossal közösen mutatta be a misét több száz ember előtt.
 

Elfogadó és elutasító áldozatok

– Mind a mai napig nagyon nehezemre esett megbocsátani, ma érzem először sebem gyógyulását – jelentette ki a mise után a 39 éves Darren McGavin, akit gyerekkorában egy nyugat-dublini egyházközség papja molesztált. Az oltárhoz kihívott áldozatok egyike, egy 63 éves ember úgy fogalmazott: számára ez a felszabadulás napja. A 12 évesen, Dublinban megalázott Marie Collins szerint Martin érsek már korábban is megkövette őket, de nyilvánosan most ismerte el először azt, hogy az egyházi hierarchia ténylegesen okozója volt a visszaéléseknek.

Természetesen akadtak az áldozatok között olyanok is, akik nem tartották őszintének vagy elégségesnek az érsek bocsánatkérését. A 78 éves Michael O’Brien félbeszakította a liturgiát, hogy elmondja: amikor ötéves volt, egy pap meztelenre vetkőztette, jéghideg vízbe nyomta, majd megostorozta őt. Nyilvánosan tette fel kérdését: Miért nem maga a pápa kér bocsánatot az ír néptől?

(Forrás: MTI)


Lábmosás és Jézus
A lábmosás a másik ember szolgálatának kifejezése keresztényi alázatossággal, illetve annak jele, hogy Krisztus az emberekért áldozta életét. Mint cselekmény, Jézus korában hozzátartozott a mindennapi élethez – épp a vendégszeretet egy megnyilvánulásaként. Mivel akkoriban nyitott szandálokat viseltek, vagy egyszerűen mezítláb jártak, így az emberek lábai állandóan porosak, piszkosak, esetleg sárosak voltak. A gazdagabb családoknál a legalacsonyabb rangú szolgálók feladata volt a vendégek lábát megmosni. Amikor Jézus dereka köré tekert törölközővel lehajolt tanítványai lábát megmosni, ezzel nagy és váratlan meglepetést okozott számukra. Jézus azért tette ezt, hogy példával mutassa meg, hogy milyen szellemiségben kellene élniük a tanítványoknak: ez nem más, mint a teljes alázatosság.
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.