Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-02-04 16:00:00

Túl mélyen a politikában

Elnökök embere-Billy Graham

Sok mindent másképp tennék az életemben és a szolgálatomban – vallotta meg a 92 éves baptista evangélista a Christianity Today című amerikai keresztyén újságnak.

Nem lehet leállítani a kilencedik ikszet is meghaladott Billy Grahamet. Az agg evangélista továbbra is azt teszi, amivel az egész világ csodálatát és irigységét évtizedeken át permanensen kiváltotta – vagyis amerikai elnököket tanácsol. Bár egyre nehezebben lát és hall, azért tavaly Barack Obama elnökkel is találkozott, és együtt imádkozott vele, néhány hete pedig az Obama előtti utolsó elnökkel, George W. Bush-sal is tanácskozott. Van mire visszaemlékezni az idős baptista prédikátornak, aki a minap a Christianity Today-nek adott interjút: az utóbbi hatvan évben Harry S. Truman óta mind a 12 amerikai elnökkel személyes viszonyt ápolt, 70 éves szolgálata alatt pedig 185 országban mintegy 215 millió embernek hirdette az evangéliumot.


Nagyobb távolságot a politikától

A felesége négy évvel ezelőtti halála óta visszavonultságban élő Graham szolgálatát az időnként ellentmondásos megjegyzéseivel vihart kavaró fia, Franklin Graham viszi tovább, az idős igehirdető kerüli a nyilvánosságot, ámbár egyes hírek szerint felvételről még megkockáztatna egy prédikációt az idén.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne másképp az életében, azt válaszolta, több időt töltene a családjával, többet tanulna, kutatna, és kevesebbet prédikálna. Nemcsak kevesebb igehirdetési felkérésnek tenne eleget, de jóval kevesebb esküvői, temetési és épületátadási ceremóniát vezetne.
A legnagyobb meglepetést mégis azzal a válaszával válthatja ki az olvasókból, hogy ma már nagyobb távolságot tartana a politikától. Jóllehet Graham hálát is érez azért, hogy fontos ajtók és emberek nyíltak meg előtte, mindazonáltal úgy véli, többször átlépett egy láthatatlan határvonalat, és túlságosan mélyre merült a politizálásban.


Sikereink áldozatai lehetünk?

Az idős igehirdető úgy véli, az elmúlt fél évszázadban minden képzeletet felülmúlóan megerősödött az evangéliumi mozgalom, ám a siker számos veszélyt hord magában, és „el kell kerülni, hogy saját sikereink áldozatai legyünk”. A jelen kor legnagyobb kihívásának minden egyes kor szokásos dilemmáját tartja: sikerül-e elérni a világot Krisztus üzenetével, vagy megelégszik az Egyház azzal, hogy saját problémáin rágódik és beleragad a status quóba? Graham szerint a 21. század elejének gondjai elsősorban nem gazdasági, politikai vagy társadalmi, hanem erkölcsi és szellemi-lelki természetűek, és Krisztus bűnbocsánatáért valamint a benne kapható reményért kiáltanak.

A Christianity Today azt is megkérdezte, milyen tanácsot adna az idős, a 90. születésnapjára 100 ezer üdvözlő üzenetet kapott Graham az öregséggel küzdő embereknek. A baptista evangélista úgy véli, fontos Isten terveként elfogadni az idős kort, sőt, hasznos lehet minden egyes napért hálát adni. Sokan félelemmel tekintenek az öregségre, s jóllehet elismerte, ő maga sem lel maradéktalanul élvezetet a korában, ám sokat segít, hogy a múlt és a jelen mellett a Mennyre, a jövőre is bizalommal nézhet.

 

Sz. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.