Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-21 19:30:00

A tanácsot papként adta, a fényképet zsurnalisztaként készítette

Elhunyt az újságíró-bíboros

December 11-én hunyt el John Foley bíboros, aki ceremonáriusként saját bevallása szerint igencsak leszerepelt a nyolcvanas évek elején az esztergomi bazilikában. Az újságíró-főpap 76 éves volt.

Elhunyt John Foley bíboros, a Mindszentyről interjút közlő újságíró-főpap. Az amerikai érsek fiatal pap korában a philadelphiai érsekség hetilapjának volt a főszerkesztője. A hetvenes évek elején, mikor Mindszenty József bíboros Amerikában járt, interjút készített vele, ez volt az első kapcsolata a magyarsággal.


Összekeverte a mitrákat

Lékai László esztergomi érsek meghívására érkezett az amerikai főpap hazánkba, és a két bíboros közös szentmisét mutatott be a prímási székesegyházban. A ceremonárius dolga, hogy a szertartás során a főpap mellett tüsténkedjen, segítsen neki levenni a püspöksüveget, tartsa a misekönyvet. Az újságíró papnak azonban ebben nem volt nagy gyakorlata, és összekeverte a magyar és az amerikai bíborosok süvegét. Ami nem lett volna nagy baj, mert formára, színre azonosak voltak, de a méret igencsak különbözött. Így a szertartás egy adott pillanatában a hívek szeme láttára az amatőr szertartásmester Krol bíboros másfélszer nagyobb átmérőjű süvegét helyezte Lékai bíboros viszonylag kis fejére és a saját bíborosára pedig fordítva. Így bizony a magyar főpapnak a szájáig zuhant az aranyszálakkal ékesített amerikai föveg, míg az amerikai fejen a magyar főpapi jelvény épp csak a fejbúbon támaszkodhatott.

Kapcsolata érsekével ugyan nem romlott meg, de szertartásmesterként többet nem alkalmazta. Inkább beajánlotta honfitársának, Karol Wojtylának, vagyis II. János Pálnak, mikor a pápa a szentszéki sajtóosztályra, vagyis a Társadalmi Kommunikáció Pápai Tanácsának élére egy hozzáértő amerikai papot keresett. Így lett a főszerkesztőből hamarosan érsek, ugyanis a pápai tanácsok élén az első ember mindig érsek, a kongregációk élén pedig bíboros.


Mosolygó, joviális, anekdotázni szerető

A mindig mosolygó, joviális, anekdotázni szerető érsek 23 évig, nyugdíjba vonulásáig közvetlen munkatársa volt a lengyel, majd a mostani német pápának. A magyarokhoz Mindszentyvel való találkozásától kezdve mindig rendkívül szívélyes volt. Azt a pár szót, mit részben a philadelphiai magyaroktól, részben magyarországi tartózkodása során megjegyzett, kiválóan használta. „Jó napot; Egészségedre bíboros úr és Dicsértessék a Jézus Krisztus” – ebből állt a magyar szótára, de erre igen büszke volt, és mindig megörvendeztette vele a nála járó magyar diplomatákat, újságírókat vagy püspököket.

A Columbia Egyetemen újságírói diplomát is szerzett. Foley pályafutása 1962-ben kezdődött, amikor a fiatal papot érseke Rómába küldte, hogy tudósítsa az egyházmegyei újságot a II. Vatikáni Zsinat eseményeiről. 1968-ban lett főszerkesztő. Attól kezdve gyakran elkísérte főpásztorát külföldre is. 1975-ben együtt utaztak Egyiptomba, ahol az érsek megkérdezte Foley-t, hogy felüljön-e a teve hátára. „Az ön helyében nem tenném” – felelte. Amikor az érsek ennek ellenére turbánnal a fején felszállt a tevére, Foley lefényképezte. A főpapot nem dicsérték meg a Vatikánban a képért, amely később bejárta a világsajtót. Amikor kérdőre vonta a főszerkesztőt, hogy miért fotózta le, ha nem értett egyet a tevegeléssel, a Foley így válaszolt: „A tanácsot papként adtam. A képet újságíróként készítettem.”


Főpapi figyelmeztetés

A papi és újságírói működésével kapcsolatban azonban igyekezett mindig szem előtt tartani egykori főnöke figyelmeztetését: „Amikor püspököm a Columbiára küldött, azt mondta, soha ne felejtsem el, hogy pap vagyok, aki most éppen újságírással foglalkozik, nem pedig egy újságíró, aki időnként misézik. És én egész életemben megpróbáltam ehhez tartani magam” – mondta egy interjúban John Foley.

 

Szerdahelyi Csongor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.