Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-08 19:05:00

Több a vallásgyakorló nő, mint a férfi

Egyre több fiatal jár templomba

Némileg csökkent, de európai összehasonlításban még mindig magas a vasárnapi miséken részt vevő hívők száma Lengyelországban - derült ki a legfrissebb felmérésből.

Az egyházi statisztikák szerint 2010-ben a katolikusok 41 százaléka látogatta a vasárnapi és ünnepi istentiszteleteket, valamivel kevesebben, mint egy évvel korábban (41,5 százalék).
A rendszeres templomlátogatók aránya azonban az elmúlt 20 évben folyamatosan csökkent, összesen mintegy 10 százalékkal.
 

Lelkiismeret szerint

- Sajnos ez az irányzat tartós, a visszaesés szemmel látható - mondta Witold Zdaniewicz professzor, a Katolikus Egyház Statisztikai Intézetének (ISKK) igazgatója a Gazeta Wyborcza című lap szerdai híradása szerint. A 80-as években a rendszeres misehallgatók aránya 50 százalék körül mozgott, a 90-es években ez 46 százalékra mérséklődött, aztán folytatódott a visszaesés.

Az okok között említik, hogy a vallásos emberek egyre inkább saját lelkiismeretük, semmint külső szabályok szerint élik meg hitüket, de szerepet játszik benne a falusi lakosság városokba áramlása is, ami nem tesz jót a rendszeres vallásgyakorlásnak. A további tényezők között említik a gyakoribb válásokat, az értékek és magatartások liberalizálódását, az erkölcsi elvekhez és normákhoz való igazodás gyengülését.


Mindenki a saját lelkiismerete szerint
 

Több a nő, mint a férfi

A vasárnapi szentáldozáshoz járuló hívek aránya ugyanebben az időszakban viszont a duplájára emelkedett, 8 százalékról több mint 16 százalékra: 2009-ben 16,7, 2010-ben 16,4 százalékot tett ki. Ezt a hívek tudatosságának növekedésével magyarázzák. Az egyes egyházmegyék között nagy a különbség a miselátogatók aránya között.

Továbbra is dél-lengyelországi területek a legvallásosabbak, közülük is a tarnówi egyházmegye emelkedik ki, ahol a rendszeres templomba járók aránya 71 százalék. Ez a szakemberek szerint többek között annak tudható be, hogy ott több a magángazdaság, stabilabbak és népesebbek a családok. A nyugati és északi egyházmegyékben a legalacsonyabb a rendszeres misehallgatók aránya: a szczecin-kamienski egyházmegyében 25, a koszalini-kolobrzegiben pedig 27 százalék.

A statisztikákból az is kitűnik, hogy a vallásgyakorló nők száma csaknem duplája a férfiakénak. Az ISKK mindamellett felhívta a figyelmet, hogy európai összehasonlításban Lengyelország még mindig "zöld sziget", amit egy 2008-as európai felmérés is bizonyít: eszerint a lengyelek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább egyszer elmegy templomba.
 

Útkeresés

Dr. Máté-Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének vezetője a mindennapi.hu-nak elmondta: Magyarországon nem történt számottevő változás az istentiszteletekre, szentmisékre járók számában. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a városiasodás miatt a kisebb településeken kiürülnek a templomok.

A tanszékvezető elmondta: egyre több diplomás fiatal jár templomba, amit azzal magyaráz, hogy sokan keresik a visszautat a valláshoz. Az is fontos tény, hogy az 1989-es politikai fordulat is feloldotta a vallási cenzúrát. A tanszékvezető elmondta: a cenzúra időszakában voltak olyan családok, akik a tiltás ellenére is gyakorolták vallásukat, és ez a réteg jelenti ma Magyarországon a stabil vallásos közösséget, ebből "nevelődött ki" a következő generáció.


(mi, MTI)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.