Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-17 21:30:00

Küldetésük Jézus megjelenítése az emberek között

Egyre kevesebb papot szentelnek évente

Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek országszerte szombaton. Az utóbbi húsz esztendőben átlagosan öt papot szenteltek fel évente az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában, Ternyák Csaba egri érsek az egri, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a szegedi, Beer Miklós váci megyés püspök a váci, Veres András szombathelyi megyés püspök pedig a szombathelyi székesegyházban vezeti a szertartást.
 

A hét szentség egyike

Frankó Tamás, a Szent István Királyról és a Boldogságos Szűzről Nevezett Érseki Ősrégi Papnevelő Intézet (esztergomi papi szeminárium) tanulmányi prefektusa az MTI-nek elmondta: a papság a katolikus vallás szerint a hét szentség egyike, amely a közösség szolgálatának egyik szentsége a házasság mellett. A papok a felszenteléssel kapják meg azt a küldetést, hogy "Jézust jelenítsék meg az emberek között". Közlése szerint a papságnak három fokozata van: a diakonátus, az áldozópapság és a püspökség; ebből az első két fokozatot szolgáltatják ki szombaton a püspökök.

Esztergomban hét ötödéves kispapot - akik a teológia első öt évét elvégezték - diakónussá, míg négyet, akik már a hatodévet is teljesítették, pappá szenteli Erdő Péter; közülük ketten egyházmegyés lelkipásztorok, ketten pedig szerzetespapok lesznek. A diakónus fokozattal rendelkezők temethetnek, eskethetnek, keresztelhetnek és igét is hirdethetnek, a papok pedig már misézhetnek, gyóntathatnak és feladhatják a betegek kenetét is. A diakónusok az öt év elvégzése után fél év gyakorlaton vesznek részt egy plébánián, majd a hatodév második félévében szakdolgozatot írnak, szigorlatoznak és leteszik a záróvizsgát, ezután következhet a felszentelésük - ismertette.


Kevesen vannak

Frankó Tamás elmondása szerint az utóbbi húsz esztendőben átlagosan öt papot szenteltek fel évente az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében, ahol jelenleg - a pécsiekkel és a kaposváriakkal együtt - negyvenen tanulnak a hat évfolyamon. Ilyen módon az egyik legjobb helyzetben lévő egyházmegye, a mintegy 150 plébánián hozzávetőleg 250 pap tevékenykedik (szerzetespapokkal együtt); a nagyobb plébániákon kisegítő papok, káplánok is szolgálnak. A paphiány leginkább a vidéki egyházmegyékre jellemző, ott előfordul, hogy öt-hat plébániára jut egy lelkipásztor - fűzte hozzá.

A papi pálya és a papi szemináriumok életének bemutatását célozzák a gimnazistáknak szervezett úgynevezett hivatástisztázó napok, ezenkívül nyílt napokat szerveznek a papnevelő intézmények, továbbá minden évben megrendezik a húsvétot követő negyedik vasárnapon a "hivatásvasárnapot", amikor a papnövendékek mennek ki a plébániákra, és szolgálatuk közben tanúságot tesznek hitükről. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egy honlapot is indított a papi szeminárium bemutatására a www.eszepi.hu címen. Minden évben május, június folyamán várják a püspökök azokat, akik papok szeretnének lenni - tette hozzá.
 


Tisztáznák a hivatást
 

A tanulmányi prefektus közölte: a kispapok a papnevelő intézetben laknak és készülnek szolgálatukra, az Esztergomi Hittudományi Főiskolán tanulnak. Az első két évben a filozófiai, a második három évben pedig a teológiai tárgyak dominálnak. A képzés szabályait az Apostoli Szentszék határozza meg, amelyeket rendszeresen ellenőriz. Miután az Esztergomi Hittudományi Főiskola a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez tartozik, így ez az egyetem ellenőrzi közvetlenül őket.
 

Teljes önátadással

A papszentelési szertartásról elmondta: az szentmise keretében történik, annak során - a mindenszentek litániája közben - a felszentelendők földre borulnak, ami a teljes önátadás jele. A püspök ezután a felszentelendők fejére teszi a kezét, ezzel adja át a papi hatalmat, majd következik a főpásztor szentelési imádsága, amit kitárt karokkal mond. Az egyházmegye papjai is a felszentelendők fejére teszik kezüket, ami a befogadás gesztusa.

A szentelési liturgiához tartozik, hogy a püspök átadja az újonnan felszentelt papoknak az evangéliumos könyvet, illetve a szentmise ünneplésére előkészített kenyeret és bort. Ezenkívül megkeni mindkét kezüket krizmával (balzsammal kevert illatos olajjal), ami a papi küldetést fejezi ki. A ceremónia további részében az új papok miseruhát öltenek, és ettől kezdve a stólát mindkét vállukon viselik (a diakónusok csak az egyik vállukra rakhatják). Az újonnan felszentelt papok ünnepélyesen engedelmességet fogadnak püspöküknek, majd a szentmise további részében a püspökkel együtt miséznek. Az első újmisés áldást az új papok püspöküknek adják a szentmise végén; első miséjüket pedig általában azon a településen tartják, ahonnan származnak.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.