Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-08 14:00:00

Trendi a kereszténység az európai fiatalok fele szerint

Cselekvő egyházat itt és most

A 18-25 év közötti európai fiatalok azt gondolják, hogy a keresztények kellőképpen jelen vannak a társadalomban, legfőbb feladatuk a világbéke megteremtése és a szegénység elleni küzdelem

A francia keresztény napilap, a La Croix francia, angol, német, olasz és brit fiatalok közt végezett felmérésében arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyennek látják a fiatalok a keresztényeket saját országukban.

Az európai fiatalok 61 százaléka szerint a keresztények „kellőképpen láthatóak” a társadalomban. A válaszokból az derül ki, hogy az európai fiatalok többsége „békés viszonyban van az egyházakkal” - idézi a francia lap Jérôme Fourquet- t, a közvéleménykutató igazgatóját, aki hozzáteszi: ez valójában nagyfokú közömbösséget is jelenthet.

Az európai fiatalok átlagosan 49 százaléka úgy gondolja, hogy minden vallás egyenlő, és 50 százalékuk azt vallja, hogy a kereszténység üzenete és értékei ma is aktuálisak.

Az átlagos európai fiatalnak ugyanakkor kevésbé az értékek, inkább a tettek számítanak. Azt szeretnék, ha az egyházak a fontos ügyekben itt és most cselekednének. A fiatalok szerint a hívőknek leginkább két dologgal kellene foglakozniuk: a világbékével (44%) és a szegénység elleni küzdelemmel (46%). A britek körében egy harmadik szempont is megjelent: az egyház legyen ott az élet legfontosabb pillanataiban.

A felmérés markáns különbségeket is megállapít a négy ország fiataljai közt: míg a spanyol fiatalok minden más országhoz képest fontosabbnak gondolják a szegények felkarolását, addig a franciák a kultúrák és vallások közti dialógusra érzékenyebbek, az olasz fiatalok pedig az oktatásban és a családi értékek hangoztatásában számítanak jobban az egyház tevékeny részvételére.


Sz.T.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.