Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-04-09 14:00:00

Hitvallás e tárgyak elkészítése

Apácák műveit mutatják be Budapesten

Magángyűjtemények apácák és szerzetesek által készített ritka darabjait: mintegy félszáz hímzett ereklyetartót mutat be szombattól a budapesti Wladis Galéria.

Péter Vladimir ötvösművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanszékvezető tanára elmondta az MTI-nek, hogy a hímzésekben sok a folklorisztikus elem, de a klasszikus hímzésminta is, nehéz meghatározni ezeknek a munkáknak a műfaji hovatartozását.

„Amíg a liturgia, a hit gyakorlásának tárgyai engedelmesen illeszkednek a tárgyalkotás-tervezés, ha úgy tetszik a design vonulatába, addig a hit megvallásának művei (az áhitat megélése, a transzcendencia, a metamorfózis csodája) nehezen adják, és sorolják be magukat" – vélik a Falk Miksa utcai Wladis Galéria munkatársai.

A hétvégi Falk Arton közszemlére bocsájtott gyűjtemény ritka és csodálatos darabjai (apácák és szerzetesek által készített művek) egyesítik e két nehezen keveredő műnem sajátosságait: tárgyak konkrét funkcióval, nevezetesen ereklyék tartására, bemutatására szolgáló, üveggel védett képkazetták. Ezekben az ereklyéket (emberi csontszilánkok, fa töredékek, textil foszlányok) körbe piruettező gazdag plasztikus ornamentika látszódik, valamint feliratos szalagok szövedéke keretez egy képecskét, miniatúrát, mely az aktuális szentet ábrázolja mártíromságának jelképével.


Részlet az egyik alkotásból
 

Hát akkor mi ez valójában? „Magas” művészet, vagy folklór, autonóm alkotás, vagy tárgyművészet? Hitvallás, vagy tervezés? Kollektív „összeadott” tudások eredményei e tárgyak, vagy egyedi művészi teljesítmények? – teszik fel a kérdést a galériások, eképp válaszolva: hitvallás is lehet e tárgyak elkészítése, de a kollektív "összeadott" tudások eredményei is lehetnek ezek a munkák, amelyek mögül kirajzolódik az egyéni arc, az egyedi művészi teljesítmény.

 

Monarchiabeli zárdamunkák

A hímzések az Osztrák-Magyar Monarchia idejében készültek Kelet-Közép-Európában. Plasztikus képekről van szó, olyan alkotásokról, amelyek legfeljebb 20-szor 30 centiméteresek, tenyérnyi nagyságúak és zárdamunkának is nevezik őket.

Az is nyilvánvaló, hogy ezeket az ereklyetartókat többen készítették: a hímzést miniatúrafestő munkája öleli körül, emellett a fát, vagyis a mélyített dobozkeretet is más kéz készítette – magyarázta a művész, aki szenvedélyes gyűjtő a galéria vezetőjével, Szendrey Gáborral együtt. Ezeket a tenyérnyi ereklyetartókat láthatólag megtervezték, ezüst-, arany- és selyemszállal, emberi hajjal, gyönggyel díszítették, pergament is használtak a virág megformázásához. Mind az 50 darab kolostormunkát rafinált mintázás díszíti – jegyezte meg Péter Vladimir.

mti, mindennapi

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.