Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-08 15:12:00

Közösségi központot nyitottak

A piaristák mindenkit befogadnak

A piaristák közösségi központot adtak át szombaton a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban. Ez az első nyitott házuk, ahova a környékbelieket is várják.

Az intézmény igazgatója, Papp Attila a mintegy ötvenmillió forintos beruházásról elmondta: a tavaly decemberben kezdődött munka idén április végén zárult. Ennek során egy százhúsz négyzetméteres közösségi ház és egy többgenerációs játszótér készült el. Ezzel szombaton egy olyan közösségi teret adtak át, amely az iskola mellett a környékbelieket is szolgálja. Játékokkal, programokkal és rendszeres összejöveteli lehetőséggel segítik a szegedieket. Mint elmondta, a beruházás jelentős részben uniós forrásból valósult meg, amelyet a rend egészített ki.

A ház napi négy órában lesz nyitva. Nagy hangsúlyt fektetnek a nyári programokra – már biztos, hogy lesz baba-mama torna, néptánc és felnőtt jóga, de lehetőség van osztálytalálkozók, különböző összejövetelek lebonyolítására is.

Egészen új vállalkozás ez a piarista rend életében, mert bár a nyitott kapuk elvét vallják, hasonló ház az országban még nem nyílt. Ha a szegedi sikeres lesz, jó példa lehet az ország másik hat hasonló iskolájának – tette hozzá az igazgató. Urbán József tartományfőnök elmondta: a szegedi iskolának több száz éves története van, a piarista rend ugyanis már a XVIII. század elején megjelent a városban. A kapcsolat a második világháború után megszakadt, de amint lehetőség nyílt rá, 1991-ben Szegeden ismét megnyílt az iskola. Attól kezdve keresi a rend és az iskola a helyét a városban, de gyorsan rátaláltak arra a feladatra, hogy közösségiiskola-szerepet vállaljanak.

Az iskola új épülete 1999-ben készült el, és igyekeztek a körülöttük lakók felé nyitni. Amint elkészült a sportcentrum, használatba vehették a környékbeli fiatalok is, az iskolában pedig kulturális programokkal várták őket és a kisgyermekes családokat. Ebbe a folyamatba kapcsolódik a most elkészült komplexum – tette hozzá a tartományfőnök.

mti
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.