Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-14 20:30:00

Egy közösség, több helyszínen

A legnagyobb és leggyorsabban fejlődő gyülekezetek

Az Outreach Magazine kiadta legújabb jelentését a 100 legnagyobb és leggyorsabban fejlődő amerikai keresztény gyülekezetről. A lista szerint több mega-gyülekezet (megachurch) él az „egy gyülekezet, több helyszínen” – modellel.

Amerika száz legnagyobb keresztény közösségéből 75 „több helyszínű gyülekezet” (multi-site church), azaz a gyülekezet egyszerre több helyen tartja istentiszteleteit, például videó-összeköttetéssel. A legtöbb közülük egyszerre három-négy helyen is tartja istentiszteleteit. A leggyorsabban növekedő egyházak több mint a fele egynél több campussal rendelkező.

– Úgy tűnik: az egyházak elértek egy olyan szintet a növekedésben, ahol azt választották, hogy műholdas közvetítéssel biztosítják a helyszínek növelését – nyilatkozta Ed Stetzer, a LifeWax Research elnöke. Azt is megjegyezte a The Christian Postnak, hogy a „több helyszínű stratégia” (multisite strategy) nem egy trend vagy egy kísérlet a mega-gyülekezetek világában, hanem egy új norma.

Az Outreach jelentésben a legtöbb campussal rendelkező gyülekezet a Community Christian Gyülekezet (Naperville) 14 helyszínnel. A Mount pleasanti Seacoast Gyülekezet istentiszteleteit 12 campuson követik egyszerre, míg a seattlei Mars Hill Gyülekezet és a Lake Forest-i Saddleback Gyülekezet összejöveteleit kilenc helyszínen követik nyomon. A Mars Hill Gyülekezet a közelmúltban bejelentette, hogy az istentiszteletük helyszínét jelölő „campus” megjelölés továbbra nem elfogadható számukra, ezen túl templomnak fogják hívni a helyszíneket.

Az összejövetelek résztvevői a különböző helyszíneken videón keresztül követik a prédikációt, a Seattle-i gyülekezet vezetői állítja, hogy minden helyszín szent, hiszen úgy vélik: mindegyikük megfelel a Biblia által előírt templomi kritériumoknak. Az Outreach listáján szereplő száz gyülekezetnek összesen 328 campusa van.

A legnagyobb felekezet Joel Osteen houstoni Lakewood Gyülekezete, az istentiszteleteket 43 500-an hallgatják hetente. Az Andy Stanley által vezetett North Point Community Gyülekezet a második legnagyobb a listán a 27 429 résztvevőjével. A legnagyobb gyülekezetek közül tizenhét Texasban található, míg tizenöt Kaliforniában – jelentette az Outreach. A száz legnagyobb gyülekezetnek összesen egy millió követője van. Stetzer, az Outreach jelentés partnereként, megerősítette a The Christian Postnak, hogy a mega-gyülekezetek száma évről évre jelentősen nő. Az amerikaiak egy része még mindig tart a mega-gyülekezetektől, de egyre többen nem. Az emberek a lábukkal szavaznak – jegyezte meg Statzer a negatív megítélés kapcsán. Néhány aggodalom valós és jogos, de a legjobb mega-gyülekezetek egész rendszereket és kultúrát hoznak létre, ami az embereket a passzív megfigyelésből aktív istenhívővé alakítja.

A legnagyobb növekedést a Christ's Church of the Valley érte el több mint négyezer új követőjével, míg a százalékos növekedést a Real Life Gyülekezet jegyezhet: 111 százalékos növekménnyel. A leggyorsabban növekvő egyházak felekezetek között többen értek el 50 százalékos vagy afeletti növekedést. Az átlagos hívőszám a leggyorsabban növekvő gyülekezetek körében 6 387 volt, míg a legnagyobb gyülekezetek esetében 10 509.

Az Outreach 100 nem egy átfogó lista, az adatok az önértékelésből származnak, nem független vizsgálat eredményei és nem minden mega-gyülekezet szolgáltatott adatot a felmérés elkészítéséhez. A benne szereplő adatok a februári és márciusi részvételi átlagok. (A lista szeptember 15-től elérhető az Outreach kiadásában.)

 

Christian Post/ Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.