Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-10-13 20:30:00

Az amerikai háztartások 89 százalékában található Biblia

A Biblia-olvasás liberálissá tesz?

A rendszeres vallásgyakorlás vagy egy vallási közösséghez való tartozás alapvetően konzervatív politikai álláspontot determinál, a Biblia rendszeres olvasása azonban liberális irányba terel.

A Life-Way Research friss közvélemény-kutatásából kiderült, hogy az amerikai háztartások 89 százalékában található Biblia, ráadásul egy átlagos háztartás 4,1 Bibliát tart otthon. Azonban a Biblia tulajdonlása és olvasása egészen más, még a közvélemény-kutatók is meglepődtek, hogy a szent szövegek rendszeres olvasása milyen hatással van az emberek beállítottságára.


A szabadságjogok támogatása jellemzi a Biblia-olvasókat

A tanulmányból kiderül, hogy minél gyakrabban olvassa valaki magától a Bibliát, annál valószínűbb, hogy elutasítja a Patriot Act-et vagy a halálbüntetést és egyre kevésbé érzi összeegyeztethetetlennek a vallást és a tudományt. (A Partiot Act az amerikaiakat rendkívül megosztó, Bush elnök alatt megalkotott törvény, ami lehetővé teszi a rendfenntartó szervek számára, hogy bírói végzés nélkül figyelhessenek telefonvonalakat, e-maileket, személyes orvosi, pénzügyi és egyéb iratokat. a szerk.) A 2007-ben végzett felmérésből kiderül, hogy a rendszeres Biblia-olvasók, ha nem is válnak teljesen liberálisokká, számtalan kérdésben a liberálisok álláspontját képviselik.

A tanulmány készítői több tényezőt is figyelembe vettek a felmérés készítésénél. Ilyenek a politikai meggyőződés, az iskolai végzettség, a jövedelmi szint, a nemi-, faji- és vallási hovatartozás. A Biblia-olvasás rendszerességét egy egytől ötig terjedő skálán kellett bejelölniük a megkérdezetteknek. Ugyan a különböző faktorok alapján láttak eltéréseket, de megfigyeltek egy általános trendet.

A Patriot Act támogatottsága szintenként 13 százalékkal csökken, a halálbüntetés eltörlésének támogatása szintenként 45 százalékkal növekszik. A vallás és tudomány összeegyeztethetősége is függ az olvasási szokásoktól, a Bibliát gyakrabban forgatók kevésbé érzik ellentmondásosnak a tudomány és a vallás állításait. A társadalmi igazságosság támogatása is jelentősen nő szintenként. A Bibliát gyakran olvasók jelentős része elutasította azt az állítást, hogy a kormánynak még erősebben kellene büntetnie a bűnözőket, szemben a konzervatívok általános álláspontjával.


mi

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.