Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-10-18 17:01:00

A szejmbéli feszületről folyik a vita

„Keresztháborút” vívnak a lengyelek

A lengyelek többsége elutasítja Janusz Palikot követelését, hogy távolítsák el a szejm üléstermében lévő feszületet - derül ki egy kedden ismertetett közvélemény-kutatásból.

A TNS OBOP közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményeit a Gazeta Wyborcza című napilap közölte. A szejm üléstermében függő kereszt eltávolítását Janusz Palikot követeli, akinek baloldali populista, antiklerikális mozgalma a harmadik helyen végzett az október 9-i parlamenti választásokon.


Értelmetlen civakodás?


A felmérés szerint a lengyelek 70 százaléka úgy véli, hogy a keresztnek ott kell maradnia a szejmben, ezzel ellenkező véleményt 20 százalékuk képviselt. Még a Baloldali Demokratikus Szövetség választóinak többsége is a kereszt fennmaradása mellett van, nem beszélve az ellenzéki konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), a kormányzó Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) híveiről. A kereszttel szembeni fenntartások az iskolai végzettséggel egyenes arányban nőnek, de még a felsőfokú végzettségűek között is többségben vannak, 57 százalékot tesznek ki a feszület fennmaradásának hívei.

A lengyelek más nyilvános helyeken is a kereszt jelenléte mellett teszik le a voksot. 84 százalékuk helyesli a feszületek kifüggesztését a kórházakban (14 százalék nem), 72 százalékuk az iskolákban (23 százalék nem) és 53 százalékuk az állami hivatalokban (41 százalék nem) is fenntartaná a feszületet. A 18-29 év közötti korosztály 78 százaléka is a kereszt jelenléte mellett van a felmérés eredménye szerint.


Kitért a hitéből?

A lap megjegyzi, hogy Palikot a kereszt ügyében változtatott álláspontján: amikor még a PO képviselője volt, a keresztet lengyel nemzeti jelképnek tartotta, és 2007-ben képviselői esküjét „Isten engem úgy segéljen” szavakkal fejezte be. Véleménye módosulását azzal indokolta, hogy a szmolenszki katasztrófa óta a kereszt a PiS jelképe lett.

A lapnak nyilatkozó alkotmányjogász szerint a lengyel alkotmányból nem vezethető le sem a kereszt jelenléte, sem annak tilalma nyilvános helyeken. Az alkotmánybíróság valószínűleg a többség akaratának megfelelően fog dönteni, de Strasbourgtól sem várható más ítélet, mert az olaszországi iskolákban kifüggesztett keresztek ügyében a strasbourgi bíróság végül a többség akaratának tiszteletben tartása mellett foglalt állást.

A legújabb „keresztháború” egyre nagyobb hullámokat vet Lengyelországban, annak ellenére, hogy sokan felhívják a figyelmet: nem ezzel kellene foglalkozni a közeledő globális válság közepette. Sokan emlékeztetnek, hogy a korábbi hasonló "vallásháborúk" is értelmetlennek bizonyultak, így az Auschwitz mellett felállított pápai és több száz egyéb kereszt, vagy a szmolenszki katasztrófa után a varsói elnöki palota előtt felállított kereszt ügyében is végül kompromisszumos megoldás született.

 

mti

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.