Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-13 13:00:00

Egyetlen kőtömbből faragták az óriási szobrot

Villámcsapással sújtó Esőistent találtak

Tlalok, az azték esőisten hatalmas szobrát tárták fel Mexikóban. Jóságos Isten, de kárt is tud okozni.

A VIII. századból származó, egyetlen kőtömbből kifaragott 60 tonnás szoborra bevásárlóközpontot építő munkások bukkantak – olvasható az Archeologica régészeti hírportálon.


Kegyetlen és jóságos egyszerre

A Mexikói Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) szakemberei szerint az arccal a Popocatépetl–hegycsúcs felé felállított szobor előtt fohászkodtak az aztékok az esőért. Tlalok az azték mitológiában az eső, a mennydörgés és a jó termés Istene, minden ehető növény ura. Kultusza az Kr. e. II. századtól terjedt el, s fokozatosan kiszorította Ketzalkóatl archaikusabb kultuszát.


Tlaloc, az esőisten. Fotó innen

Az azték felfogás szerint jóságos Isten, de árvízzel, aszállyal, jégesővel, faggyal és villámcsapással kárt is tud okozni. Hegytetők vagy a Mexikói-öböl felett lévő felhőkben lakozik a palotájában. A palota belső udvarának négy sarkában egy-egy óriási amfora áll, ezekben van a termékenyítő eső, az aszály, a növényeket sújtó betegségek és a pusztító záporok. Tlalok sújtotta reumával és vízkórral sújtotta az embereket, ezért a reumások, vízkórosok, a villámcsapás miatt elhunytak. A vízbe fulladt emberek Tlalok égi palotájába kerültek, ahol nagy bőségben állt rendelkezésükre víz, étel és virág.

 

mi, mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.