Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-09 08:37:00

Jég nélküli Föld?

Veszélyben az ivóvízkészletünk

A globális felmelegedés miatt a világ összes hegységében megfigyelhető a gleccserek olvadása. Ha az olvadás a jelenlegi mértékben folytatódik, hamarosan komoly gondokat okoz ivóvízellátásunkban.

Egy kanadai tudósokból álló kutatócsoport számítógépes modellezés alapján arra a megdöbbentő megállapításra jutott, hogy néhány évtizeden belül átlagosan 15−27 százalékos lesz Földünkön a jégvesztés.

A Spektrum magazin legfrissebb számában közzétett tanulmány szerint kilencven éven belül eltűnhet az Alpok gleccsereinek 75 százaléka. Ennél is nagyobb a gond a Himalájában, ahol az előrejelzések szerint a jégáraknak csupán a tizede olvadhat el, viszont ez is komoly katasztrófát okozhat például a nepáli főváros, Katmadu vízellátásában. Ugyanígy gond lehet a többmilliós bolíviai Le Pazban is, ahol szintén a gleccserekből időszakosan lecsurgó vizek biztosítják az ivóvizet, valamint az ott élők ezt használják mezőgazdasági célokra is.


Megemelkedő tengerek


A kutatók rámutatnak arra, hogy nemcsak a magas hegyekben lehet gond, hanem Grönlandon is, annak ellenére, hogy ott elsősorban nem a felszínen, hanem az alatt olvad a réteg, mivel a szubtrópusi vidékekről származó víz behatol a fjordokba, és így alulról melegíti fel a jégtömböket.

A magas hegyekben és a sarkvidékeken várható jégveszteség miatt megemelkednek a tengerek vízszintjei. Az évszázad végére 8,7−16,1 centiméter közötti vízszintemelkedés várható, ezért akár mélyen fekvő országrészek és szigetek tűnhetnek el. Gondot okozhat még a jéghegyek omlása, ami szintén centiméterekkel emelheti meg a tengerszintet. A jövő nagy problémája lehet, hogy a grönlandi és az antarktiszi jég rejti magában Földünk édesvízkészletének 99 százalékát, ami, ha lassan is, de szintén fogy.


Emberéleteket követel


1892-ben Franciaországban, a Mont Blanc egyik hegyi városában 175 halálos áldozatot követelt, amikor egy gleccser alatt felgyülemlett tó váratlanul kiszakadt a jég fogságából, és elöntötte a települést. A szakemberek nemrég arra figyelmeztettek, hogy újabb hasonló veszélyforrást találtak, ezúttal Saint-Gervais-les-Bains üdülőfalu fölött. A kutatók becslése szerint több mélyedésben, körülbelül 65 ezer köbméternyi víztömeg gyűlt össze a Tete Rousse gleccser alján, körülbelül 75 méter mélységben. Ha ez a víztömeg kitörne, akkor félóra alatt mindent elsodorna, ami az útjába kerül, veszélyeztetve az üdülőfaluban élő kilencszáz lakost és a sokkal nagyobb számban ott nyaraló turistát.

A település vezetője ezért leállítatta a gleccser alatt nyáron is közlekedő kisvasutat, és a hegymászók elől is lezárta a veszélyesnek ítélt területeket. Közben a szakemberek hozzáláttak a jégár alól a víz folyamatos kiszivattyúzásához.


pogó

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.